Επιβεβαιώνονται οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Επιβεβαιώνονται οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 19:05 Δημιουργία 16/01/19, 18:58

Σε νέα αύξηση των τιμολογίων της προς τους καταναλωτές ρεύματος θα προχωρήσει η ΔΕΗ το επόμενο χρονικό διάστημα, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τηςΕπιχείρησης, Μανώλη Παναγιωτάκη να υποστηρίζει την Τετάρτη πως η εταιρεία δεν μπορεί πλέον να απορροφά τις επιβαρύνσεις.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι θα είναι πιο δίκαιο και αποτελεσματικό να προστεθεί στα τιμολόγια ρήτρα οριακής τιμής του συστήματος (είναι η τιμή χονδρικής που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), αντί για την ρήτρα ρύπων (δηλαδή, το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνει την ηλεκτροπαραγωγή), που είχε συζητηθεί πρόσφατα. Παράλληλα, είναι υπό εξέταση η μείωση του ποσοστού επιβράβευσης των συνεπών στις πληρωμές καταναλωτών το οποίο σήμερα είναι 15%.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ προσδιόρισε χρονικά τη λήψη των αποφάσεων για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων στο επόμενο δεκαπενθήμερο και τη συνέδεσε με τις επαφές που προγραμματίζονται το Φεβρουάριο με διεθνείς επενδυτές για την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές η οποία αποσκοπεί στην άντληση 250-300 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ομολόγου που λήγει το Μάιο. Έξοδος η οποία για να είναι επιτυχής θα χρειαστεί βελτίωση του περιθωρίου προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της επιχείρησης (EBITDA).

Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι τελικοί πελάτες, δηλαδή, οι οφειλές καταναλωτών που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεών τους ή έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο.

Σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα σημεία της νέας σύμβασης που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ των δύο εταιρειών, ωστόσο, απομένουν να συμφωνηθούν κρίσιμες λεπτομέρειες σε σχέση με τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών που δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα από την υπογραφή της προηγούμενης σύμβασης.

Στις 23 Ιανουαρίου, όπως επανέλαβε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, αναμένονται οι προσφορές των επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα παράταση.

Βασική εκκρεμότητα παραμένει η οριστικοποίηση του σχεδίου αποζημίωσης των μονάδων με τα λεγόμενα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, η οποία αναμένεται τον Απρίλιο. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, και σε ορίζοντα λίγων ημερών, αναμένεται η απάντηση της Κομισιόν στην προκοινοποίηση του μηχανισμού που έγινε πρόσφατα.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται επίσης η τροφοδοσία με λιγνίτη του σταθμού της Φλώρινας για την οποία η ΔΕΗ είναι σε διαπραγμάτευση προκειμένου να μειωθεί η τιμή προμήθειας από το ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της περιοχής.

Νωρίτερα, ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε πως οι πελάτες της ΔΕΗ που θα επιλέξουν να λαμβάνουν τον λογαριασμό τους μόνο ηλεκτρονικά, θα έχουν έκπτωση ενός ευρώ ανά λογαριασμό. Έτσι, οι εν λόγω πελάτες θα αποφεύγουν την επιπλέον χρέωση του ενός ευρώ που ισχύει σήμερα για τους λογαριασμούς που εκδίδονται σε χαρτί και θα έχουν επιπλέον όφελος άλλο ένα ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε