Έρχονται νέα shopping malls και... ανακατατάξεις στο χάρτη του λιανεμπορίου

Έρχονται νέα shopping malls και... ανακατατάξεις στο χάρτη του λιανεμπορίου

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 09:02 Δημιουργία 14/03/19, 08:30
Αρθρογράφος: Νεφέλη Βαρθαλίτη
ΝΕΦΕΛΗ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗ

Σαν τα μανιτάρια φυτρώνουν τα εμπορικά κέντρα στην Αθήνα, με πέντε νέες προσθήκες στο χάρτη και δύο επεκτάσεις των ήδη υφιστάμενων.

Πριν αναφερθούμε ονομαστικά στις νέες αυτές επενδύσεις, την άφιξη εκ Βενεζουέλας και τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για τις περιοχές, όπου θα φιλοξενηθούν οι εμπορικές μονάδες, ας σταθούμε για μια στιγμή στη δεύτερη ανάγνωση...

Τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «φυτοζωούν», σε ένα «στόλο» 40 εμπορικών κέντρων που λειτουργούν ανά την επικράτεια, προστίθενται άλλα επτά.

  • Αποδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Με λίγα λόγια, η ενδυνάμωση της αγοράς των πολυκαταστημάτων αλλάζει περαιτέρω το τοπίο του λιανεμπορίου στην Ελλάδα, καθώς συνεπάγεται με «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συνήθως είναι οικογενειακές.

Την ίδια ώρα, οι μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δίνει τη θέση της σε προσλήψεις μεν, αλλά σε χαμηλότερα αμειβόμενη μισθωτή εργασία, δε.

  • Η φούσκα των εμπορικών κέντρων

Το επιχειρηματικά σχέδια που βρίσκονται στα σκαριά, εγείρουν έναν ακόμα προβληματισμό, που αφορά τον κορεσμό της αγοράς.

Παραδείγματα άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η γειτονική Τουρκία - όπου επίσης σημειώθηκε κατασκευαστικός «πυρετός» πολυκαταστημάτων, τα οποία αποδείχθηκαν τελικά μία ακόμη οικονομική φούσκα - μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγός.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, όχι μόνο καταγράφτηκε υπερπροσφορά, αλλά ο χαρακτήρας των περιοχών, όπου συγκεντρώθηκαν τα malls, αλλοιώθηκε σε τέτοιο βαθμό, που σήμερα οι «ουρανοξύστες» αυτοί μοιάζουν με κουφάρια, ενώ ο κοινωνικός ιστός των κοινοτήτων έχει διαρραγεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η αυξητική τάση των διαδικτυακών αγορών αποτελεί έναν ακόμα κατασταλτικό παράγοντα για τον χρόνο ζωής των εμπορικών πολυκαταστημάτων.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα νέα εμπορικά πολυκαταστήματα

Εμπορικό κέντρο από την ΓΑΙΟΣΕ

Εμπορικό κέντρο προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ δρομολογείται στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά, από την ΓΑΙΟΣΕ, για το οποίο ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δύο funds.

Στα πλεονεκτήματα του εγχειρήματος συγκαταλέγονται η θέση του και η διασύνδεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο ακίνητο αυτό υπάρχει και η προοπτική ανέγερσης πολυτελούς ξενοδοχείου. Το ετήσιο αντάλλαγμα προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε υπολογίζεται σε άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Εμπορικό κέντρο στη Λυκόβρυση

Το πράσινο φως από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων πήρε πρόσφατα το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης «Εμπορικού Κέντρου και Κέντρου Αναψυχής στη Μεταμόρφωση Αττικής», συνολικού κόστους 93 εκ. ευρώ, από τον όμιλο του ομογενή επιχειρηματία Παναγιώτη Κωνσταντίνου, που ελέγχει και το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall.

Ο ομογενής από τη Βενεζουέλα έχει και σημαντική παρουσία στον τομέα της λιανικής μέσω της αλυσίδας «Διάφανο» αλλά και άλλων συνεργασιών franchise.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει ένα σύνθετο εμπορικό κέντρο με εστιατόρια, καφέ, καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Η αμερικανική Hines αγόρασε στα τέλη του 2018 το ακίνητο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες είχαν εξασφαλίσει άδεια για το έργο, που αφορά την ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου, μεγέθους ανάλογου ή και μεγαλύτερου του The Mall Athens.

Πάντως, η προσέγγιση του εμπορικού κέντρου αναμένεται να αλλάξει, με την Hines να εστιάζει στην διαμόρφωση ενός εμπορικού πάρκου, στα πρότυπα του Smart Park στα Σπάτα.

Εμπορικό κέντρο του Βωβού στο Βοτανικό

Στην αξιοποίηση και του ημιτελούς εμπορικού κέντρου της Μπ. Βωβός στο Βοτανικό προχωρά η Hines.

Εμπορικό κέντρο στα κτήματα Καμπά

Στην κατασκευή ενός σύνθετου project με την στα πρώην κτήματα Καμπά, προσανατολίζεται η διοίκηση της Reds, με το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει στα 220 εκατ. ευρώ.

Το κτήμα της Κάντζας εκτός από εμπορικές χρήσεις θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα, γραφειακούς χώρους, ενώ ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του θεωρείται η πρόσβαση, οδικώς αλλά και η εγγύτητά του με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, η REDS στοχεύει σε επισκεψιμότητα 12 εκατ. καταναλωτών ετησίως .

Tο Cambas Project, που θα απασχολεί 1.600 εργαζόμενους, υπολογίζεται ότι θα διαθέτει ετήσια έσοδα από μισθώματα ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος τζίρος των μισθωτών τοποθετείται στα 150 εκατ. ευρώ.

Επέκταση του Smart Park

Μέχρι το Νοέμβριο του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση του εμπορικού κέντρου Smart Park της Reds στα Σπάτα, έργο ύψους περίπου 26 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επεκτείνει κατά 15.500 τμ την μισθώσιμη επιφάνεια του εμπορικού πάρκου.

Επέκταση του Golden Hall

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες επέκτασης του εμπορικού κέντρου Golden Hall της Lamda Development, μία επένδυση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες αφορούν το πρώην κέντρο ραδιοτηλεόρασης (IBC) που θα λειτουργήσει ως επέκταση του εμπορικού κέντρου.

Ακόμη θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφέ, ενώ θα προστεθούν και νέα καταστήματα. Εντός της επέκτασης θα λειτουργεί και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων.

Αν σου άρεσε κάνε