PLEISTIRIASMOI (1)

Φόβοι για ανατροπές από τον «πάγο» στους πλειστηριασμούς

Δημιουργία 13/11/17, 06:50
Της Βούλας Μαλαίνου

Το ασυνήθιστα… ευνοϊκό κλίμα που επικράτησε την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων στις αίθουσες του Χίλτον δεν συνεχίζεται και στα εξ’ αποστάσεως «παζάρια». Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, «κουνούν το δάχτυλο» στην κυβέρνηση, θέτοντας ζήτημα μη τήρησης των συμφωνηθέντων και κωλυσιεργίας ως προς «καυτά» προαπαιτούμενα, την ώρα που τα χρονικά πλαίσια για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά.

Μόλις 14 ημέρες πριν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα η αβεβαιότητα γύρω από το «μέτωπο» των πλειστηριασμών προκαλεί «σύγκρυο» στην κυβέρνηση, «κλυδωνισμούς» στην Κουμουνδούρου, ανησυχία στους τραπεζίτες, ενώ αποτελεί «απειλή» για την γ’ αξιολόγηση, με τους δανειστές να προειδοποιούν για «ανατροπές», οι οποίες ενδεχομένως και να καθυστερήσουν την άφιξη της τρόικας.

Στην πραγματικότητα, έως τις 20 Νοεμβρίου, όποτε αναμένεται να συνεδριάσουν οι συμβολαιογράφοι για να κρίνουν το μέλλον της αποχής που οι ίδιοι έχουν εξαγγείλει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το «μέτωπο» θα παραμένει «ανοιχτό», γεγονός που ενισχύει την αστάθεια στην τραπεζική αγορά, τη στιγμή που το τοπίο γύρω από μία σειρά θεμάτων απόλυτα συνυφασμένων με τους πλειστηριασμούς διατηρείται «θολό».

Μετά την ηχηρή παρέμβαση της ΕΚΤ δια στόματος Μάριο Ντράγκι, ακολούθησαν τα «γκάζια» του SSM και του ΔΝΤ για επίσπευση των πλειστηριασμών, ενώ ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα του επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτηρίζοντας το «συμμάζεμα» των «κόκκινων δανείων» μία εκ των κορυφαίων τριών προκλήσεων.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, άλλωστε, είναι ότι όσο δεν «τρέχει» η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο πιο ορατός είναι ο κίνδυνος να «ραγίσει» η «συμφωνία» ΕΚΤ-ΔΝΤ ως προς το ζήτημα των εποπτικών ελέγχων (AQR), γεγονός που θα «φουντώσει» τα σενάρια περί νέας ανακεφαλαιοποίησης. Οι συνέπειες της αβεβαιότητας δε αποτυπώνονται καθημερινά στο ταμπλό, όπου είτε οι πωλητές θα ασκούν πιέσεις στις τράπεζες είτε θα επικρατεί ατονία λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών όσον αφορά την γ’ αξιολόγηση. Στη Λεωφόρο Αθηνών, εξάλλου, δεν κουνιέται «φύλλο», όπως δείχνουν τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όπου κινείται ο τζίρος…

Αν και στην κυβέρνηση διαμηνύουν πως το «μέτωπο» των πλειστηριασμών είναι υπό έλεγχο, ωστόσο το γεγονός πως μία σημαντική «πίτα» δανειοληπτών κάθεται σε αναμμένα «κάρβουνα», τη στιγμή μάλιστα που οι θεσμοί υπενθυμίζουν στην Αθήνα πως είχε αρχικά συμφωνήσει να πατηθεί το «κουμπί» στις 29 Νοεμβρίου, προκαλεί προβληματισμό στην Ηρώδου Αττικού, η οποία αναζητεί τώρα το επικοινωνιακό αφήγημα πάνω στο οποίο θα στηρίξει πως με πρώτη φορά Αριστερά βγαίνει στο «σφυρί» η πρώτη κατοικία.

Αν και η κυβέρνηση Τσίπρα συντηρεί την επικοινωνιακή πολιτική του ιδεολογικού χάσματος με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, επικαλούμενη το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», κάθε φορά που η ίδια «στριμώχνεται» από εξελίξεις και γεγονότα, τα οποία ανατρέπουν τα πολλαπλά «αφηγήματα» του πρωθυπουργού, εντούτοις στην πράξη η εκτόνωση που επιχειρείται από το Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με την αριστερή ρητορική…

Η «καυτή πατά» των πλειστηριασμών βρίσκεται στα χέρια μίας κυβέρνησης, η οποία μετέτρεψε το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» στο «κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», όπως ακριβώς και το «όχι» του ελληνικού λαού σε «ναι» στο δημοψήφισμα του δραματικού 2015! Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και στην περίπτωση που οι συμβολαιογράφοι «σπάσουν» την αποχή τους, τότε οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται υπό την απειλή της αυτεπάγγελτης δίωξης σε βάρος όσων επιχειρήσουν να τους «μπλοκάρουν».

Πρακτικά δηλαδή όποιοι παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς, θα συλλαμβάνονται άμεσα και θα τους απαγγέλλονται κατευθείαν κατηγορίες, ενώ έως σήμερα ο συμβολαιογράφος έπρεπε να κάνει μήνυση για να ασκηθεί ποινική δίωξη. Το ίδιο ισχύει και για «εισβολές» σε συμβολαιογραφικά γραφεία. Συν τοις άλλοις, θα ενισχυθεί και η παρουσία των ΜΑΤ στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Πάντως, η κυβέρνηση κλήθηκε να πάρει θέση σε ένα από τα πιο «λεπτά» ζητήματα της αξιολόγησης σε μία από τις πλέον κρίσιμες πολιτικά συγκυρίες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει… πόντους και τον Αλέξη Τσίπρα να «τρέμει» πως λόγω των πλειστηριασμών θα χάσει ακόμη και τους «πιστούς» ψηφοφόρους. «Κοιτάζοντας» δε προς την Κουμουνδούρου ο ίδιος θα πρέπει μέσω πολιτικού «μασάζ» κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος μέσα στον μήνα να… δικαιολογήσει πως τελικά επί Αριστεράς διώκεται σε τόσο μαζικό βαθμό η πρώτη κατοικία…

Και μπορεί η ιστορία μέχρι στιγμής να έχει δείξει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως προτεραιότητα πάντα την ικανοποίηση του αριστερού ακροατηρίου, ωστόσο το πολύ ισχυρό πρέσινγκ των δανειστών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τον παράγοντα, που ωθεί τον πρωθυπουργό να επιλέξει «στρατόπεδο».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο πολιτικός «χαμός» αφενός για τα Paradise Papers και τη συμφωνία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και αφετέρου για τη διήμερη άδεια στον τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα και γενικότερα για τα ζητήματα ανομίας και εγκληματικότητας «βοήθησαν» το Μαξίμου να «γυρίσει» την ατζέντα, αποτραβώντας τα «βλέμματα» από τα «αγκάθια» της γ’ αξιολόγησης, όπως είναι οι πλειστηριασμοί. Ωστόσο, από τη μία ο «πάγος» της Elodrado Gold στις Σκουριές και από την άλλη το «καμπανάκι» της Lamda Development για αναστολή της επένδυσης στο «Ελληνικό», «χάλασαν» την… επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε