triti-axiologisi-tsakalotos-xouliarakis

«Έδωσαν» πλειστηριασμούς - ΔΕΗ και «πήραν» το κοινωνικό μέρισμα

Δημιουργία 20/11/17, 07:59
Του Αλέξη Ρωμανού

Οι δανειστές έδωσαν το πράσινο φως για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 720 εκατ. ευρώ, αφού πρώτα, σύμφωνα με πληροφορίες του xrimaonline.gr, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε ως αντάλλαγμα υποσχέσεις για να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η πρεμούρα των αρμοδίων υπουργών να προκαταβάλλουν ουσιαστικά την απόφαση των συμβολαιογράφων για έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.

Προς άμεση κατάθεση στην Βουλή είναι η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία θα ακολουθείται αυτεπαγγέλτως η αυτόφωρη διαδικασία για όσους παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.

Παράλληλα, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, με κοινή δήλωσή τους ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, διαβεβαιώνουν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν την 29.11.2017 παρά το γεγονός ότι η γενική συνέλευση των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Αθηνών κ.λπ. έχει λάβει απόφαση για αποχή έως 31 Δεκεμβρίου 2017.

Επίσης, οι δύο εν λόγω υπουργοί περνούν στην αντεπίθεση επισημαίνοντας ότι οι πλειστηριασμοί που ματαιώθηκαν με βίαιο τρόπο αφορούσαν ακίνητα μεγάλης αξίας (ορισμένα απ’ αυτά υπερέβαιναν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ή βιομηχανικά ακίνητα), ενώ επιρρίπτουν στους πολίτες τις ευθύνες για τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι όμως ανεπίτρεπτο στο όνομα της δήθεν προστασίας της λαϊκής κατοικίας να απαλλάσσονται τελικώς εκείνοι που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα σε διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις».

Την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέλαβε για μια ακόμη φορά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά καθώς γνωρίζει από πρώτο χέρι τη σημασία που έχει η έναρξη των e-auctions για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος ενόψει και των stress tests που θα αρχίσουν τον Μάρτιο του 2018.

Ο υπουργός έδωσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβουν ότι η καθυστέρηση των πλειστηριασμών δεν είναι απλή υπόθεση την ώρα που το ΔΝΤ ζητάει ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και οι πλειστηριασμοί θεωρούνται ένα από τα βασικά «εργαλεία» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που τις βαραίνουν.

«Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών. Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων» ανέφερε χθες το βράδυ κυβερνητικό non paper το οποίο συνόψιζε το μήνυμα Τσακαλώτου.

Ο Υπουργός φέρεται να επέμεινε ότι η πρώτη κατοικία ως 300.000 προστατεύεται ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από την 1.1.2018 για τα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία (αντικειμενικής αξίας ως 140.000 ευρώ) τα οποία προστατεύονται από την πώληση σε fund μόνον ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Tα κριτήρια που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά του 2018 θα συζητηθούν στις επαφές με τους Θεσμούς τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό ξεπερνά τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 περίπου που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες. Οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, αλλά αφορούν οφειλέτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και βαρύνονται με υψηλές οφειλές.

Πέρα από το πακέτο τράπεζες - κόκκινα δάνεια - πλειστηριασμοί, το μόνο θέμα που απειλεί την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται να είναι πλέον αυτό της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Αν σου άρεσε κάνε