Maniatis Syn Typou ESIEA/Thalia Galanopoulou

«Άνοιγμα» Μανιάτη στο κέντρο, με στόχο το δεύτερο γύρο

Δημιουργία 12/10/17, 07:15
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς θέλησε να πάρει αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αφήνοντας παράλληλα ξεκάθαρα αιχμές για την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Τι ξεχώρισε στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Ιδιαίτερο... ενδιαφέρον είχαν οι θέσεις του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποψηφίου για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Γιάννη Μανιάτη σχετικά με το νέο φορέα ένα μήνα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ο ίδιος παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη στον 3ο όροφο της ΕΣΗΕΑ.

Το xrimaonline.gr ήταν εκεί, θέτοντας το δικό του ερώτημα προς τον βουλευτή της ΔΗΣΥ και καταγράφοντας τα βασικά σημεία του προγράμματός του.

 

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του, ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για «μία πρόταση της παραγωγικής σοσιαλδημοκρατίας σε μια παραγωγική Ελλάδα, που έχει ως βασικό της άξονα την παραγωγή πλούτου».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε τέσσερις πηγές εθνικού πλούτου που μπορούν, εκτός των άλλων, να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα: την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, της δημόσιας περιουσίας, των δυνατοτήτων των πανεπιστημίων της χώρας και του επιτελικού κράτοτς.

Επιπλέον, ο υποψήφιος για την ηγεσία της νέας Κεντροαριστεράς παρουσίασε μία δέσμη 10 προτάσεων, που αφορούν τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια, την υγεία, τη φορολογία, το ασφαλιστικό, το δημογραφικό, την ανεργία, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και το κοινωνικό κράτος.

Σε ερώτηση του xrimaoniline.gr σχετικά με το εάν θα επέλεγε να συνεργαστεί με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές το πρώτο κόμμα δεν λάβει την αυτοδυναμία, ο κ. Μανιάτης, επιχειρώντας να τηρήσει τις ίδιες αποστάσεις και από τις δύο παρατάξεις, απάντησε χαρακτηριστικά πως «είναι λάθος να τίθεται πως προϋπόθεση το ό,τι θα μας ζητήσουν να είμαστε συμπλήρωμα και να συνεργαστούμε μαζί τους. Θέλω εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη να είμαστε αυτοί που θα απευθύνουμε κάλεσμα συνεργασίας στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Πιστεύω βαθιά στο σοσιαλιστικό πατριωτισμό και πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα ζητήσω απ' όλα τα κόμματα να συνεργαστούμε και αυτό το κάλεσμα θα απευθύνω και προς της ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επιστρέφοντας στα του προγράμματός του, ο κ. Μανιάτης παρέθεσε τα κύρια σημεία τα οποία, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για:

- Το μείζον θέμα του δημογραφικού με την οργάνωση του κοινωνικού κράτους συνοχής.

- Την κατάργηση του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και το «κυνηγητό» των κακοπληρωτών, καθώς και τη δυνατότητα προτίμησης στην εξαγορά από τον ενδιαφερόμενο κόκκινων δανείων.

- Τη μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

- Την υγεία, την ανεργία, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι στη βάση αυτών των προτεραιοτήτων μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία για τις προοδευτικές πολιτικές, που θα πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το όραμα του για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ο κ. Μανιάτης άφησε σαφέστατες αιχμές κατά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, τονίζοντας πως «χρειάζεται να βγούμε από τη στασιμότητα του 7%», ενώ σημείωσε ακόμα πως οι σημερινοί επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών που συμμετέχουν στο νέο φορέα «ό,τι είχαν να δώσουν, το έδωσαν».

Εξέφρασε τη σιγουριά του για το ό,τι θα είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 19 Νοεμβρίου, ενώ σε ερώτηση για το τι θα πράξει την επόμενη μέρα, σε περίπτωση που δεν επικρατήσει στις εκλογές, ο ίδιος σημείωσε πως «έχω δείξει στο παρελθόν πως τιμώ την ενότητα της παράταξης και το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον».

Αν σου άρεσε κάνε