Απεβίωσε ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου

Απεβίωσε ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου

MEDIA UPD 14:50 Δημιουργία 10/05/19, 14:48

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή ο ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου.

Γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη, έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απόκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το '68. Φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απόκτησε πτυχίο πολεοδομίας το ΄72. Εργάστηκε σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία έως το ΄75.

Δούλεψε σαν γελοιογράφος σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης , συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, παρουσίασε το έργο στο εξωτερικό, ,είχε εκδώσει πολλά άλμπουμ με πολιτικές γελοιογραφίες και έκανε το πολιτικό κόμικ "Ο Τρίτος Δρόμος" (΄82). "Το Θαύμα", "Ο Ευρωπαίος", και άλλα... Η τελευταία του συνεργασία ήταν με την "Εφημερίδα των Συντακτών".

Το ΥΠΠΟΑ

Σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει τα εξής:

"Τα σκίτσα του, από τα μέσα της δεκαετίας του 70 στο «Αντί», στον «Σχολιαστή», στο «Ποντίκι» και στη συνέχεια στις εφημερίδες «το Βήμα», «Ελευθεροτυπία», «Έθνος», μέχρι σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» γαλούχησαν πολιτικά περισσότερες από μία γενιές, μετά την μεταπολίτευση", αναφέρει το ΥΠΠΟΑ στο μήνυμά του και συμπληρώνει: «Με τις ιδιαίτερες γραμμές των σκίτσων του, τη αριστερή διεισδυτική ματιά στις πολιτικές εξελίξεις, το ανατρεπτικό χιούμορ του, συνδυασμένο με κρυμμένη τρυφερότητα για τις ανθρώπινες αδυναμίες, ο Γιάννης Ιωάννου έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες σκιτσογράφους. Μας άφησε χιλιάδες πολιτικές γελοιογραφίες που αποτελούν την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Θα μας λείψει το γέλιο που χάριζε μέσα από την οξυδερκή πολιτική ανάλυση που περιείχε κάθε σκίτσο που έφερε την υπογραφή του».

Αν σου άρεσε κάνε