Το μήνυμα της ΕΣΗΕΑ για το θάνατο του Ροδόλφου Μορώνη

Το μήνυμα της ΕΣΗΕΑ για το θάνατο του Ροδόλφου Μορώνη

MEDIA UPD 17:45 Δημιουργία 04/06/19, 17:43

TAGS

Τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, παλαίμαχο δημοσιογράφο Ξενοφώντα-Ροδόλφο Μορώνη που απεβίωσε, αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, φοίτησε στην Πάντειο. Το 1964 ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στην εφημερίδα «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «ΧΡΗΜΑ», «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΣΗΜΕΡΙΝΑ», «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΒΡΑΔΥΝΗ» ως κριτικός κινηματογράφου, υπεύθυνος εξωτερικών ειδήσεων, σχολιογράφος και πολιτικός συντάκτης.

Με την τηλεόραση άρχισε να ασχολείται το 1975. Διετέλεσε συντονιστής Ειδήσεων της Eurovision και κατά καιρούς είχε την ευθύνη και την παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών («Τώρα με την Ευρώπη», «Τριάντα λεπτά στον Κόσμο» κ.α.). Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΤ1 από το 1989 έως το 1990, όταν και παραιτήθηκε, καθώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ το 2014. Από το 2005 έως το 2011 κατείχε τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), ενώ ήταν και πρόεδρος του European Audiovisual Observatory το 2010. Πρωτοπόρησε ως μέλος της επιτροπής των «πέντε ειδικών» της EBU για τη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού τηλεοπτικού προγράμματος μέσω δορυφόρου και ήταν ο υπεύθυνος προγράμματος κατά τις δοκιμαστικές εκπομπές που ακολούθησαν (Olympus). Τέλος, οργάνωσε και διεύθυνε πολλούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως ο «ΑΝΤΕΝΝΑ», ο «COOL FM» και ο «SEVEN X».

Ο Ροδόλφος Μορώνης διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1991-1993) και μέλος του κατά την πρώτη εκλογή των μελών του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (2002-2005), ενώ μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδρός του. Επίσης, δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1995 έως το 2000.

Εκτός από τη δημοσιογραφία, είχε μεταφράσει θεατρικά έργα, όπως το «Πινγκ Πονγκ» του Α. Ανταμώφ, «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ και το «Μιλούσαμε για τριαντάφυλλα» του Φρανκ Γκιλρόυ, ενώ είχε συγγράψει το έργο «Πολιτικός κινηματογράφος: σημειώσεις μελέτης σε πρώτο στάδιο» και «Εισαγωγή στην ποίηση του Ζακ Πρεβέρ».

«Άνθρωπος ευγενής, καλλιεργημένος και αξιοπρεπής, εργάστηκε σκληρά και αποδοτικά. Βαθύς γνώστης των οπτικοακουστικών μέσων, έχαιρε καθολικής αναγνώρισης ως ένας από τους πλέον ειδικούς των ΜΜΕ στη χώρα μας» αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συλλυπείται τη σύζυγο και τα παιδιά του και αποχαιρετά «τον καλό συνάδελφο, ο οποίος τίμησε τη δημοσιογραφία με το έργο του, τις γνώσεις και το ήθος του».

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Ροδόλφο Μορώνη θα ψαλεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στη 1 μετά το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα.

Αν σου άρεσε κάνε