Νέα θεωρία για το μυστήριο με το τέρας του Λοχ Νες

Νέα θεωρία για το μυστήριο με το τέρας του Λοχ Νες

Δημιουργία 05/09/19, 23:16

Το μυστηριώδες πλάσμα πίσω από τις επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις της μυθικής Nessie, γνωστής και ως το «Τέρας του Λοχ Νες», δεν είναι ούτε ο προϊστορικός πλησιόσαυρος, ούτε κάποιο μεγάλο ψάρι όπως ο εξόρρυγχος. Σύμφωνα με ττους επιστήμονες το πιο πιθανό σενάριο είναι τα... γιγαντιαία χέλια.

Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία προσπάθησαν να καταγράψουν όλα τα ζωντανά είδη στη λίμνη Νες της Βόρειας Σκωτίας, με την εξαγωγή DNA από δείγματα νερού. Μετά την ανάλυση, οι επιστήμονες απέκλεισαν την παρουσία μεγάλων ζώων. Αν και στόχος της έρευνας δεν να βρει την Nessie, αλλά να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα είδη φυτών και ζώων που φιλοξενεί η λίμνη, ίσως τελικά τα αποτελέσματα δίνουν τέλος στο μυστήριο.

Τα νεαρά χέλια φτάνουν στα ποτάμια και τις λίμνες της Σκωτίας αφού μεταναστεύουν περισσότερα από 3.100 μίλια από τη θάλασσα του Sargasso κοντά στις Μπαχάμες, όπου ωοτοκούν. Ο καθηγητής Neil Gemmell, γενετιστής από το Πανεπιστήμιο του Otago της Νέας Ζηλανδίας, εξήγησε πως όλες δεν υπήρξαν δείγματα DNA από καρχαρία, γατόψαρο ή οξύρρυγχο, ούτε φυσικά από πλησιόσαυρο. Αντιθέτως ήταν άφθονο το DNA χελιών.

«Οι άνθρωποι αγαπούν το μυστήριο. Εμείς χρησιμοποιούμε την επιστήμη για να προσθέσουμε ένα άλλο κεφάλαιο στο μυστήριο του Λοχ Νες» τόνισε.

«Τα δεδομένα μας δεν αποκαλύπτουν το μέγεθος των χελιών, αλλά η καθαρή ποσότητα του υλικού λέει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν γιγαντιαία χέλια στη λίμνη. Έτσι είναι πιθανό αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι και πιστεύουν ότι είναι η Νessi, να είναι ένα τεράστιο χέλι» πρόσθεσε.

DNA από ανθρώπους, σκύλους, πρόβατα, βοοειδή, ελάφια, ασβούς, κουνέλια και πουλιά ταυτοποιήθηκαν επίσης από τους ερευνητές.

Αν σου άρεσε κάνε