Διακόσιοι επώνυμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη

Διακόσιοι επώνυμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη

UPD 15:11 Δημιουργία 03/09/18, 15:02

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Αλέν Ντελόν, η Πάτι Σμιθ, η Κατρίν Ντενέβ, ο Σαρλ Αζναβούρ, η Σιλβί Γκιλέμ και ο Ανίς Καπούρ βρίσκονται μεταξύ των 200 προσωπικοτήτων από τον κόσμο της τέχνης, του θεάματος και της επιστήμης που απευθύνουν σήμερα επείγουσα έκκληση να σωθεί ο πλανήτης, το οποίο αποτελεί «την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα της ηθοποιού Ζιλιέτ Μπινός και του αστροφυσικού Ορελιέν Μπαρό «μερικές ημέρες μετά την παραίτηση του Νικολά Ιλό» από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος της Γαλλίας, οι 200 ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, φωτογράφοι και επιστήμονες υπογραμμίζουν σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι «ήρθε η ώρα να δείξουμε σοβαρότητα».

«Ζούμε έναν πλανητικό κατακλυσμό», υπενθυμίζουν οι υπογράφοντες το άρθρο, με την κλιματική αλλαγή και τη μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.«Είναι πολύ αργά για να μην κάνουμε τίποτα: η κατάρρευση συμβαίνει», υπογραμμίζουν. «Αλλά δεν είναι πολύ αργά για να αποφύγουμε το χειρότερο».

«Απέναντι στην μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η πολιτική εξουσία θα πρέπει να ενεργήσει σθεναρά και άμεσα», αξιώνουν.

«Θεωρούμε ότι μια κυβέρνηση που δεν θα καταστήσει τη διάσωση αυτού που μπορεί ακόμη να σωθεί προτεραιότητα και απαίτησή της δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», προειδοποιούν, ενώ ως αύριο, Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα αυτού που θα αντικαταστήσει τον Ιλό.

«Προτείνουμε την επιλογή της πολιτικής - μακριά από λόμπι - και μέτρα εν δυνάμει αντιδημοφιλή που θα προκύψουν από αυτήν».

Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης. Δεν μπορεί να θεωρηθεί δευτερεύον, επισημαίνουν και τονίζουν: «Πολλές άλλες μάχες είναι νόμιμες. Αλλά αν αυτή χαθεί, δεν θα υπάρχει άλλη να δώσουμε».

Πολλοί ηθοποιοί υπογράφουν την έκκληση αυτή -Ιζαμπέλ Ατζανί, Εμανουέλ Μπεάρ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ρομέν Ντουρίς, ή ακόμη και ο Τζουντ Λο, αλλά και σκηνοθέτες, όπως οι Ολιβιέ Ασαγιάς, Ίβο Βαν Χόβε, Κλερ Ντενί, Βιμ Βέντερς και Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Συνυπογράφοντες είναι επίσης η τραγουδίστρια Μαριάν Φέιθφουλ, όπως και ο συγγραφέας Εμανουέλ Καρέρ ή ακόμη ο μαθηματικός Μιχαήλ Γκρόμοφ.

Αν σου άρεσε κάνε