Για… Ιούνιο πάει η δόση του 1 δισ.

Για… Ιούνιο πάει η δόση του 1 δισ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:06 Δημιουργία 26/03/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Xωρίς απόφαση έληξε το EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ ευρώ, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας.

Η συζήτηση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που υπολογίζονται περί το ένα δισ. ευρώ, πρόκειται να μετατεθεί για το Eurogroup της 5ης Απριλίου, καθώς η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζονται ως οι δύο χώρες που εκφράζουν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις, διατηρώντας ιδιαίτερα σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας.

Σε περίπτωση που το Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν ανάψει το πράσινο φως για την δόση του ενός δισ. ευρώ τότε η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει την Σύνοδο της 16ης Μαΐου, αν και το σενάριο εκταμίευσης των δύο μαζί δόσεων (περίπου 1,6 δισ. ευρώ) από την 2η και 3η αξιολόγηση, στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, έχει αρχίσει πλέον να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί ιδιαίτερα προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν το Eurogroup στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι, καθώς αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, θα είναι η τρίτη φορά που η εκταμίευση θα αναβληθεί, κάτι που αναμένεται να στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές.

Όσον αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, βασικά «αγκάθια» παραμένουν η πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στην πλατφόρμα και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μη ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, το δάνειο να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ και το εισόδημα να κυμαίνεται από 12.000 έως 36.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Επίσης, υπήρχε όριο στο σύνολο της αξίας της περιουσίας, αλλά και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο καταθέσεων.

Μεταξύ, άλλων οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να ζητούν το όριο οφειλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο να ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, και όχι στα 130.000 ευρώ, και τα περιουσιακά κριτήρια να περιοριστούν σημαντικά και να μειωθούν για τις καταθέσεις του οφειλέτη στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η Αθήνα.

Οι θεσμοί εγείρουν ενστάσεις για το όριο της αντικειμενικής αξίας, το οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες να διαμορφωθεί στα 250.000 ευρώ. Όμως περιορισμός του ορίου σε χαμηλότερα όρια θα σημάνει και τη μείωση του αριθμού των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα.

Επίσης, για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγηθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας πρόθεση της κυβέρνησης να ισχύσουν οι ίδιες προϋποθέσεις ένταξης με τα στεγαστικά δάνεια, όμως οι δανειστές διαφωνούν έντονα.

Παράλληλα, το αρχικό σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τράπεζες ορίζει ότι στην πλατφόρμα θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειό τους θα έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών μέχρι και το τέλος του 2018. Οι θεσμοί φαίνεται να εγείρουν αντιρρήσεις και σε αυτό το θέμα και ζητούν το χρονικό όριο να μετατεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα.

Διαφωνία φαίνεται να εξακολουθεί να υπάρχει στη συνολική αξία των ακινήτων που μπορεί να έχει στην κατοχή του ο δανειολήπτης αλλά και το ύψος των καταθέσεων. Οι θεσμοί ζητούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ώστε οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και το όριο των ακινήτων τα 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σημείο αντιπαράθεσης φαίνεται να αποτελεί και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα παραμείνει ενεργή η πλατφόρμα, καθώς ζητείται αυτό να μην ξεπερνά το ένα εξάμηνο.

Αν σου άρεσε κάνε