Ο Πετρόπουλος, το δώρο Πάσχα και το «μυστικό» των 658 εκατ. ευρώ

Ο Πετρόπουλος, το δώρο Πάσχα και το «μυστικό» των 658 εκατ. ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:23 Δημιουργία 27/03/19, 10:46
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η κυβέρνηση είχε «παρκάρει» 982 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών για τα ειδικά μισθολόγια.

Ωστόσο, το ποσό που χρειάστηκε ανήλθε στα 324 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομένουν επιπλέον «αδιάθετα» 658 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό «ανακάλυψε» η Κομισιόν και η οποία στην πρόσφατη έκθεσή της για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι είναι κάτι που γεννά υποψίες για παροχές ενόψει των εθνικών εκλογών.

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο βρισκόταν στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», οι Βρυξέλλες ξεκαθάριζαν πως αυτά τα 658 εκατ. Ευρώ θα παραμείνουν στον Προϋπολογισμό ως «μαξιλάρι».

Έτσι η Κομισιόν «μπλόκαρε» κάθε σχέδιο της κυβέρνησης να τα διαθέσει προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους. Ένα σχέδιο ήταν να δοθούν ως «Δώρο Πάσχα» σε συνταξιούχους και εργαζομένους στο Δημόσιο.

Κάθε άλλο παρά «ξεκάρφωτες» δεν ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, αναφορικά με το σενάριο διανομής δώρου Πάσχα σε εν ενεργεία και συνταξιούχους δημοσίου υπαλλήλους.

Όμως τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το Υπουργείο Εργασίας και το Μαξίμου έσπευσαν να το διαψεύσουν και να «κρεμάσουν στα μανταλάκια» τον Πετρόπουλο, αφού πρώτα οι δανειστές είχαν απορρίψει το κυβερνητικό σχέδιο.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για σχέδιο χορήγησης ενός εφάπαξ ποσού ως επίδομα σε 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ακόμα και αν δεν εκδοθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος να δήλωσε χθες ότι το σενάριο διανομής δώρου Πάσχα σε εν ενεργεία και συνταξιούχους δημοσίου υπαλλήλους το άκουσε πρώτη φορά από τις δηλώσεις του Τ. Πετρόπουλου αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το σενάριο έπεσε στο τραπέζι αλλά ακυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τους δανειστές και κυρίως από την Κομισιόν.

Και ούτε πείθουν και οι μετέπειτα δικαιολογίες του Τάσου Πετρόπουλου ότι ουδέποτε επιβεβαίωσε πληροφορίες για την παροχή «Δώρου Πάσχα».

Αν σου άρεσε κάνε