Δεν κλείνουν τη «χαραμάδα» για το δώρο Πάσχα

Δεν κλείνουν τη «χαραμάδα» για το δώρο Πάσχα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:01 Δημιουργία 28/03/19, 08:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Κορυφαίοι, διεθνείς οίκοι και μεγάλοι ξένοι «παίκτες» χτυπούν καμπανάκι στην κυβέρνηση Τσίπρα να μην το… παρακάνει με τα προεκλογικά δώρα, ενώ τόσο οι θεσμοί όσο και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει προειδοποιήσει πολλάκις για δημοσιονομικούς κινδύνους λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση ολοένα και γεμίζει το καλάθι παροχών, με αποκορύφωμα τα εντεινόμενα σενάρια για το δώρο Πάσχα σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, τα οποία έχουν προκαλέσει τεράστιο πολιτικό σάλο μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Τάσου Πετρόπουλου.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλώνοντας άγνοια για τα περί διανομής του παραπάνω έκτακτου επιδόματος, εντούτοις το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να μην θέλει να κλείσει ερμητικά κάθε χαραμάδα για το αντίθετο.

Δεν θα μπορούσε να διαβαστεί αλλιώς η χθεσινή αμφίσημη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ερωτηθείς σχετικά: «Αυτή τη στιγμή» δεν υπάρχει στο τραπέζι δώρο Πάσχα για χαμηλοσυνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως αποκαθιστά τις κοινωνικές αδικίες, όποτε το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τετάρτης.

Επικαλούμενος το γεγονός ότι το δημοσιονομικό περιθώριο του 1 δισ. ευρώ για το 2019 έχει ήδη συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό με την ανάλογη κατεύθυνσή του, ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι το επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα κέρδη των ελληνικών ομολόγων θα πάει στη διαχείριση του χρέους.

«Η κυβέρνηση δεν μοιράζει λεφτά με το ελικόπτερο, δεν κάνει προεκλογικά κόλπα. Έχει μία πολύ συγκεκριμένη πολιτική την οποία ξεδιπλώνει στη διάρκεια της θητείας της. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο που τον επιστρέφαμε σε όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη: το κοινωνικό μέρισμα του 2016 που είχε χαρακτηρισθεί προεκλογικό, το κοινωνικό μέρισμα του 2017 που πάλι είχε χαρακτηρισθεί προεκλογικό, ομοίως του 2018 που πάλι χαρακτηρίσθηκε προεκλογικό. Για το 2019 προβλέφθηκε δημοσιονομικός χώρος 1 δις. ευρώ για αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών και ήδη χρησιμοποιείται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το παρασκήνιο

Σε χθεσινό του δημοσίευμα το Xrimaonline.gr αναφέρεται στο παρασκήνιο πίσω από τις καυτές δηλώσεις του κ. Πετρόπουλου, οι οποίες δεν είναι καθόλου άκαιρες.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση είχε «παρκάρει» 982 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής τεφάπαξ χρηματικών ποσών για τα ειδικά μισθολόγια φέτος.

Ωστόσο, το ποσό που χρειάστηκε, ανήλθε στα 324 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομένουν επιπλέον «αδιάθετα» 658 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό «ανακάλυψε» η Κομισιόν, η οποία στην πρόσφατη έκθεσή της για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι είναι κάτι που γεννά υποψίες για παροχές ενόψει των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο βρισκόταν στην Αθήνα, οι Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν πως αυτά τα 658 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στον Προϋπολογισμό ως «μαξιλάρι».

Έτσι, η Κομισιόν «μπλόκαρε» κάθε σχέδιο της κυβέρνησης να τα διαθέσει προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Γαϊτανάκι»

Το ζήτημα, πάντως, διατηρείται στο προσκήνιο – τουλάχιστον – παρά τη «θύελλα» αντιδράσεων. Η Κουμουνδούρου, όπως και η Ηρώδου Αττικού, δεν βάζει «φρένο» στο ενδεχόμενο του έκτακτου επιδόματος.

Χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Την τριετία των μνημονίων ήταν φυσικό να είμαστε ζορισμένοι, κάτω από πολύ σκληρή εποπτεία. Μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, ακολουθούμε μία πολιτική να δώσουμε ανάσες και μέτρα ανακουφιστικά στα λαϊκά και μεσαία στρώματα που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα τα χρόνια όλων των μνημονίων. Όπου υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, κάνουμε ορισμένα μέτρα τέτοιου είδους».

«Σε αυτά τα πλαίσια, δεν αποκλείεται τίποτα. Κάναμε τον κατώτατο μισθό, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, δεν κόπηκαν οι συντάξεις που ήταν το μεγάλο ατού της ΝΔ και βγήκαμε στις αγορές. Σε αυτά τα πλαίσια, κρατώντας τις υποχρεώσεις μας, γιατί έχουμε υποχρεώσεις για μεγάλα πλεονάσματα για δημοσιονομικό μαξιλάρι, βλέπουμε και το ζήτημα των ανακουφιστικών μέτρων, μέτρων ανάσας για τον πολύ κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Άρωμα» εκλογών και στις 120 δόσεις

Στο μεταξύ, μόλις χθες δε επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, που έλεγαν πως η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, μόλις «κλειδώσει» η συμφωνία για το νέο νόμο Κατσέλη και μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί να προσδώσει προεκλογική «χροιά» στη ρύθμιση, μόλις ένα μήνα πριν τις κορυφαίες αναμετρήσεις του Μαϊου.

Ωστόσο, το ζήτημα των 120 δόσεων αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβής στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες λένε ότι το ΥΠΟΙΚ επιδιώκει να κάμψει τις ανησυχίες των θεσμών για το πλήγμα, που θα φέρει στην κουλτούρα πληρωμών ασφαλισμένων και φορολογούμενων.

Για το λόγο αυτό, η ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές θα έχει σαφείς διαφορές σε σχέση με τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για την ένταξη σε αυτήν θα πρέπει να πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αν σου άρεσε κάνε