«Χαμηλώνουν» την προστασία για τα επιχειρηματικά δάνεια

«Χαμηλώνουν» την προστασία για τα επιχειρηματικά δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:54 Δημιουργία 28/03/19, 18:17

Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατεβάζοντας το «ταβάνι» ένταξης των επιχειρηματικών δανείων στο νέο καθεστώς στις 100.000 από 130.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης, για την εμπορική αξία θα λαμβάνεται υπόψη αυτή που είναι στα βιβλία των τραπεζών, ενώ ο αιτών θα έχει δικαίωμα να αποδείξει πως η εμπορική αξία δεν είναι αυτή που αναφέρεται στα βιβλία.

Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του SSM προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.

«Μετά από αυτή τη ρύθμιση, παίρνουμε το πράσινο φως και κάθε περίπτωση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών .

Σημειώνεται ότι το γενικό κριτήριο παροχής προστασίας για τα στεγαστικά δάνεια προβλέπει αντικειμενική αξία στις 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΚΤ παρέμενε αρνητική ακόμη και μέχρι χθες στην ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο προστατευτικό πλαίσιο, πιέζοντας για ένταξη με αισθητά χαμηλότερα κριτήρια. Ο λόγος των ενστάσεων που προέβαλαν γενικώς οι θεσμοί για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων έχει να κάνει με το γεγονός ότι αμφισβητούν την αντικειμενική αξιολόγηση των επιχειρηματιών που θα αιτηθούν την προστασία του νόμου, λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που έχει διαπιστωθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες / επιχειρηματίες.

Επιπλέον, τα διαφορετικά κριτήρια προστασίας επιβάλλονται προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα και των τρίτων πιστωτών οι οποίοι στην περίπτωση των επιχειρηματιών και των εμπόρων είναι κυρίως εργαζόμενοι και προμηθευτές.

Αν σου άρεσε κάνε