«Πακέτο» με τις 120 δόσεις και το «πάγωμα» των περικοπών στις συντάξεις χηρείας

«Πακέτο» με τις 120 δόσεις και το «πάγωμα» των περικοπών στις συντάξεις χηρείας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:11 Δημιουργία 02/04/19, 10:08

Τους ψηφοφόρους που δείχνει να έχει χάσει στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του επαναπροσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό και αφότου τελειώσει το «θρίλερ» του επικείμενου Eurogroup της 5ης Απριλίου, «πακέτο» με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, η κυβέρνηση Τσίπρα θα καταθέσει διάταξη, που θα προβλέπει το «πάγωμα» των περικοπών στις συντάξεις χηρείας.

Η διάταξη θα συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου – σκούπα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί εντός του επόμενου 10ημέρου.

Μάλιστα, σε ανάρτηση του υπουργείου Εργασίας, στον απόηχο της συνάντησης με τους συνταξιούχους στο Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο, αναφέρεται το εξής: «στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός συζήτησε αναλυτικά για τις πραγματικές δυνατότητες ικανοποίησης αυτών και κατέστησε σαφές ότι άμεσα θα προωθήσουμε ρύθμιση με την οποία α) καταργούνται οι ηλικιακοί περιορισμοί στην καταβολή των συντάξεων χηρείας και β) αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης χηρείας στο επίπεδο του 70%».

Συγκεκριμένα, στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι θα ανασταλεί το ηλικιακό όριο των 55 ετών για να συνεχίσει κάποιος να λαμβάνει σύνταξη χηρείας μετά από τα πρώτα τρία χρόνια. Το όριο των 55 θα ενεργοποιηθεί, βάσει του σεναρίου που φαίνεται πως προκρίνεται από το υπουργείο Εργασίας, όταν το εθνικό ποσοστό ανεργίας φτάσει στο επίπεδο του μέσου όρου του ποσοστού ανεργίας των κρατών μελών της Ε.Ε. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2019 ο μέσος όρος της ανεργίας στην Ευρώπη των 28 ήταν 6,5% σύμφωνα με την Eurostat, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ μέτρησε την ανεργία στην Ελλάδα για τον Δεκέμβριο του 2018 στο 18%.

Αν σου άρεσε κάνε