Έκθεση-κόλαφος: Οι επενδύσεις των ελληνικών ξενοδοχείων «χάθηκαν» στους φόρους

Έκθεση-κόλαφος: Οι επενδύσεις των ελληνικών ξενοδοχείων «χάθηκαν» στους φόρους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:26 Δημιουργία 02/04/19, 17:15

Ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που προχώρησαν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ «πήγε» στους φόρους, επισημαίνει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με τίτλο «Εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας το 2018».

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο στο διάστημα 2017 – 2018 δαπανήθηκε πάνω από 1,6 δισ. ευρώ για ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων.

Στην εκδήλωση που έγινε την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, κάλεσε την πολιτεία να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που μπορούν να δώσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, εφόσον απαλλαγούν από τα υπέρμετρα φορολογικά βάρη και θεσπιστούν κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις.

Από την έρευνα του ΙΤΕΠ, που έγινε σε δείγμα 965 ξενοδοχείων μελών του ΞΕΕ, προκύπτει ότι τα ξενοδοχεία 5 αστέρων δαπάνησαν το 10% του ετήσιου τζίρου τους για τον εκσυγχρονισμό τους, ενώ, όσο πέφτει η κατηγορία, πέφτουν και τα ποσά για τις δαπάνες εκσυγχρονισμού.

Την ίδια στιγμή, όπως ανάφερε ο κ .Βασιλικός, υπάρχουν και μονάδες που βρέθηκαν εκτός ξενοδοχειακού χάρτη, αφού δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ζήτημα της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που, όπως τονίστηκε, παραμένει υψηλή καθώς το Μάιο το 60% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα που δεν ξεπερνούσε το 60% ενώ τον Αύγουστο το 67% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα πάνω από 80%.

Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι οι 5 περιφέρειες της χώρας συγκεντρώνουν πάνω από 85% των τουριστικών μεγεθών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι τέλος και το εύρημα που αφορά την απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία, όπου το Μάιο του 2018 αυξήθηκε κατά 25% και τον Αύγουστο του 2018 κατά 20%.

Όπως αποκαλύπτει τέλος, η ετήσια έκθεση του ΙΤΕΠ ως προς τα έσοδα των ξενοδοχείων, τονίζεται ότι ο συνολικός τζίρος τους, το 2018 σε σχέση με το 2017, σημείωσε άνοδο 13%, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι αυτό δεν σημαίνει και ανάλογη αύξηση κερδοφορίας τους, απόρροια των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεών τους.




Αν σου άρεσε κάνε