SOS από Βρυξέλλες για το νέο νόμο Κατσέλη

SOS από Βρυξέλλες για το νέο νόμο Κατσέλη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:04 Δημιουργία 03/04/19, 15:01

SOS εκπέμπει η Κομισιόν για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας στην έκθεσή της, που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη και στην οποία σημειώνεται η θετική εισήγηση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Αθήνα να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα επέκταση του πλαισίου.

Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν επισημαίνει ότι "οι αρχές έχουν θεσπίσει νομοθετικά ένα σύστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ενώ το σύστημα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την αναδιάρθρωση των ΜΕΔ, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πειθαρχία στις αποπληρωμές έχουν μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί". Έτσι, επισημαίνεται ότι "θα απαιτηθεί στενή παρακολούθηση και τα θεσμικά όργανα θα υποβάλουν εκ νέου έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας".

"Η μοναδικότητα του καθεστώτος δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του στην πράξη και, συνεπώς, σχετικά με την κλίμακα και τη δυνατότητα ποσοτικοποίησης των συναφών κινδύνων" αναφέρει η Επιτροπή. "Στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, οι εναπομένουσες τεχνικές λεπτομέρειες, ιδίως όσον αφορά τις επιχειρησιακές και λειτουργικές δυνατότητες της πλατφόρμας, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν με ταχείς ρυθμούς και η τεχνική υλοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν".

Η Κομισιόν εξηγεί ότι η εφαρμογή "θα πρέπει να παρακολουθείται στενά όσον αφορά τις επιχειρησιακές πτυχές (λειτουργία της πλατφόρμας, ταχύτητα εξυγίανσης), τον αντίκτυπο στο κεφάλαιο των τραπεζών, τον αντίκτυπο στην επιβολή και τις διαφορές, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος της επιδότησης. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα παρέχουν ενημερώσεις σχετικά με την εφαρμογή του καθεστώτος και πιθανές ανησυχίες στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας".

Επίσης, "οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευτούν ότι δεν θα επεκτείνουν περαιτέρω τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος και ότι θα λάβουν διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νομοθεσίας, σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα εφαρμογής ή νομικά προβλήματα σχετικά με το καθεστώς. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το νέο καθεστώς θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Επιτροπής βάσει των διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις".

Η Επιτροπή αναφέρει ότι "αναμένεται να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να υποβληθεί ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για τη συσσώρευση υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, λαμβανομένου επίσης υπόψη του αναθεωρημένου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας".

Ως επόμενο βήμα ορίζεται η ενοποίηση των νόμων που αφορούν την αφερεγγυότητα/πτώχευση και την αναδιάρθρωση χρεών. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει με τη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη, η οποία "αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου και η συνοχή, να καλυφθούν τα κενά που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κατάχρησης με σκοπό την αναστολή ή την παρεμπόδιση της επιβολής του, να προστεθούν διασφαλίσεις που θεωρούνται επαρκείς για την αποτροπή συμπεριφορών στρατηγικής αθέτησης και να ενισχυθεί η νοοτροπία των εξωδικαστικών διμερών ή πολυμερών αναδιαρθρώσεων".

Αν σου άρεσε κάνε