Νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου το Φεβρουάριο

Νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου το Φεβρουάριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:00 Δημιουργία 04/04/19, 19:55

Στο ποσό των 1,669 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο του 2019 το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση από τα 1,578 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα τον Φεβρουάριο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 480 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση από τα 488 εκατ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο.

Οι Εκκρεμείς Επιστροφές Φόρων μειώθηκαν οριακά από τα 488 εκατ.. ευρώ τον Ιανουάριο σε 480 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο (οι Άμεσοι Φόροι που εκκρεμούν μειώθηκαν ενώ οι Έμμεσοι Φόροι αυξήθηκαν). Δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Τα ίδια στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν Πρωτογενές Αποτέλεσμα Γενικής κυβέρνησης και υποτομέων αυτής στα 2.905 δις ευρώ το πρώτο 2μηνο του 2019 έναντι 3.177 δις ευρώ πέρυσι.

Αν σου άρεσε κάνε