Σεντένο: Προσωρινό το νέο καθεστώς για την πρώτη κατοικία

Σεντένο: Προσωρινό το νέο καθεστώς για την πρώτη κατοικία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:55 Δημιουργία 05/04/19, 13:51

Το μήνυμα «συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις» έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά το πέρας του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, όπου εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς την Αθήνα.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης έκθεσης της Κομισιόν η οποία είναι θετική. Η χώρα κάλυψε τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο Μάριο Σεντένο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινό και θα τερματιστεί στα τέλη του χρόνου.

Σημείωσε δε ότι θα παρακολουθούνται οι επιπτώσεις που θα έχει.

Ο Σεντένο τόνισε ότι «ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και αναφορικά με τη δόση σημείωσε ότι θα πρέπει να προηγηθούν οι διαδικασίες στις χώρες που απαιτείται να δοθεί έγκριση από το κοινοβούλιο, οι οποίες θα ξεκινήσουν».

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι το ποσό φτάνει τα 970 εκατ. ευρώ περίπου και ότι η εκταμίευση δίνει σήμα στις αγορές ότι η χώρα έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αυτό αντανακλάται στην πορεία των ομολόγων το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η απόφαση ήταν έτοιμη μετά τις έντονες και όχι πάντα εύκολες συζητήσεις με τους θεσμούς. Έγινε εφικτή χάρη στο θετικό αποτέλεσμα της έκθεσης της Κομισιόν.

Η Ελλάδα πήρε τα μέτρα που χρειάζεται για να ενισχύσει την φορολογική διοίκηση, να προχωρήσουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. Ως προς το τελευταίο δήλωσε ότι έχει στόχο να προστατεύσει τους αδύναμους χωρίς να υπονομεύσει την ικανότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είναι μεγάλο βάρος, όχι μόνο στην Ελλάδα.

«Επιμείναμε να είναι προσωρινό μέτρο», τόνισε συμπληρώνοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

Όπως είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί η απόφαση δίνει ένα σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η χώρα είναι σε διαδικασία μεταρρύθμισης της οικονομίας της και οι ευρωπαϊοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Αν σου άρεσε κάνε