Στήριξη ESM στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Στήριξη ESM στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:44 Δημιουργία 05/04/19, 14:24

Τη σύμφωνη γνώμη του για το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, στη διάρκεια των δηλώσεων που έγιναν μετά από τη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως «ξέρουμε ότι τμήμα των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ ακριβά. Από τα 9,5 δισ. ευρώ περίπου το 1/3 ή 3,5 δισ. ευρώ φέρουν επιτόκιο σχεδόν 5%, πολύ υψηλότερο απ’ ότι δανείζεται η Ελλάδα από την αγορά. Υπό αυτό το πρίσμα για τον ESM έχει νόημα να γίνει αποπληρωμή αυτού του ποσού καθώς αυτό ενισχύει την βιωσιμότητα χρέους. Πρέπει, τόνισε, να ακολουθηθούν οι διαδικασίες μεταξύ των πιστωτών.

Από την πλευρά μου το στηρίζω» είπε ο κ.μ Ρέγκλινγκ.

Το μήνυμα της ΕΚΤ

Από την πλευρά του, ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ στις δηλώσεις του θύμισε την «γνώμη» που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα όταν κατατέθηκε το draft για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στο οποίο γίνονταν καταγραφή των κινδύνων που δημιουργούσε και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα και να έχουν επίπτωση στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Εγινε πολύ δουλειά και εντατική διαβούλευση με την ελληνική πλευρά προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι και παρουσιάστηκε το τελικό νομοσχέδιο. Συμφωνούμε με την εκτίμηση της Κομισιόν ότι οι όροι για την εκταμίευση καλύφθηκαν.

Ο νόμος για την πρώτη κατοικία έχει θετικά στοιχεία καθώς μπορεί να διευκολύνει την αναδιάρθρωση δανείων, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να φιλτράρει τους υποψήφιους και για τον υφιστάμενο νόμο (Κατσέλη). Υπάρχει δηλαδή θετική διάχυση και στο προηγούμενο πλαίσιο. Πιστεύουμε ότι ο νέος νόμος μπορεί να βοηθήσει την μειώσει των NPEs, σημείωσε.

Όπως είπε περιμένουμε την δευτερογενή νομοθεσία πολύ σύντομα και δεν βλέπουμε εμπόδια σε αυτό το στάδιο.

Σημειώνουμε, τόνισε και το στέλεχος της ΕΚΤ, ότι το σχήμα θα είναι προσωρινό και ότι θα υπάρξει update για την επιλεξιμότητα στο νέο σχήμα, αλλά και ότι η χώρα θα προχωρήσει σε συνολική αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, κάτι σημαντικό για τη μείωση των NPEs. «Θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή του πλαισίου».

Ο Μπερνουά Κερέ συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό χώρο, με περαιτέρω στήριξη των διαδικασιών για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων.

Ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί είναι προσωρινό το σχέδιο για την πρώτη κατοικία. Είπε ότι είχε από την αρχή σχεδιαστεί ως προσωρινό και έρχεται πάνω σε δυο υφιστάμενα πλαίσια: τον νόμο Κατσέλη που εξακολουθεί να ισχύει και το πτωχευτικό πλαίσιο. «Έτσι το βλέπουμε και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεσμών. Είμαστε θετικοί στο νέο πλαίσιο και εξετάζουμε τα μακροπρόθεσμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Στήριξη από τον Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην Αθήνα «ήταν έτοιμη μετά τις έντονες και όχι πάντα εύκολες συζητήσεις με τους θεσμούς. Έγινε εφικτή χάρη στο θετικό αποτέλεσμα της έκθεσης της Κομισιόν.

Η Ελλάδα πήρε τα μέτρα που χρειάζεται για να ενισχύσει την φορολογική διοίκηση, να προχωρήσουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. Ως προς το τελευταίο δήλωσε ότι έχει στόχο να προστατεύσει τους αδύναμους χωρίς να υπονομεύσει την ικανότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είναι μεγάλο βάρος, όχι μόνο στην Ελλάδα».

«Επιμείναμε να είναι προσωρινό μέτρο», τόνισε συμπληρώνοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, η απόφαση δίνει ένα σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η χώρα είναι σε διαδικασία μεταρρύθμισης της οικονομίας της και οι Ευρωπαϊοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Αν σου άρεσε κάνε