Τι «κρύβει» το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Τι «κρύβει» το ράλι των ελληνικών ομολόγων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:11 Δημιουργία 09/04/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του νέου 5ετούς να «χτυπά» συνεχώς νέα ιστορικά ρεκόρ και την απόδοση του 10ετούς να διολισθαίνει σε χαμηλά 13 ετών, έχει δύο «αναγνώσεις».

Πρώτον βρίσκονται στο επίκεντρο, μετά και την απόφαση του Eurogroup, καθώς προσφέρουν τις πιο «ζουμερές» αποδόσεις στην Ευρωζώνη. (π. χ στη 10ετία σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των πορτογαλικών τίτλων και 0,80% περίπου υψηλότερη των ιταλικών!).

Δεύτερον οι επενδυτές ενισχύουν την θέση τους στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς πλησιάζει η πολιτική αλλαγή και η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Το στοιχείο που ενισχύει την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων είναι ότι με την επικείμενη αλλαγή στην κυβέρνηση διαφοροποιείται το προφίλ ρίσκου της χώρας.

Μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι θα επαναφέρει σύντομα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα( investment grade), με στόχο η χώρα να δανείζεται σχεδόν με μισά επιτόκια από τα σημερινά καθώς και την ένταξή της στο όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα θα σηματοδοτούσε την πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως αναφέρει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι κρίσιμο για την επόμενη κυβέρνηση να αποκαταστήσει γρήγορα την εμπιστοσύνη των αγορών, να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και να επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (investment grade). Έχουμε σχέδιο που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα σε 18 μήνες.»

Τρίτον η πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς το ΔΝΤ κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας αποτελεί μια ισχυρή επιβεβαίωση της εξόδου της χώρας από την περίοδο του δανεισμού από πιστωτές του επίσημου τομέα. Κάτι ανάλογο έγινε πρόσφατα με την Πορτογαλία και έκτοτε τα ομόλογα της χώρας έχουν ακολουθήσει πορεία ξέφρενης ανόδου των τιμών και μείωσης των αποδόσεων.

Στις αγορές των ομολόγων σχεδιάζει να επανέλθει η κυβέρνηση θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις δύο καλές ειδήσεις που κάνουν τον γύρο στις διεθνείς χρηματαγορές και έχουν θετικό αντίκτυπο στους επενδυτές.

Πρόκειται για την έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 974 εκατ. ευρώ και την πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ.

Στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκινά αυτή την Παρασκευή 12 Απριλίου στην Ουάσιγκτον θα κλείσουν οι λεπτομέρειες μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων και Ταμείου για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των 9,7 δις ευρώ που οφείλει η χώρα μας στον διεθνή οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει το ακριβό μέρος των δανείων του ΔΝΤ, δόσεις του 2019 και του 2020 που ανέρχονται σε 3,8 δις ευρώ και βαρύνονται με πολύ υψηλό επιτόκιο 5,13%.

Τα σχέδια που έχουν κάνει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπουν τα εξής σενάρια:

-Έκδοση ενός νέου ομολόγου διάρκειας 3 ετών κάτι το οποίο φαίνεται να περιμένει η αγορά και θα δώσει την δυνατότητα συγκέντρωσης των 2,5 δισ. ευρώ.

-Έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με στόχο τον δανεισμό 2 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε