Süddeutsche Zeitung: «Καλησπέρα ΔΝΤ» λέει η Αθήνα

Süddeutsche Zeitung: «Καλησπέρα ΔΝΤ» λέει η Αθήνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:10 Δημιουργία 10/04/19, 12:05

Στα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

«Kalispera, IWF» (Süddeutsche Zeitung), «Υπερβολικά ακριβά τα δάνεια του ΔΝΤ για την Αθήνα» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), «Λόγω χαμηλών επιτοκίων η Ελλάδα επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων του ΔΝΤ» (Handelsblatt) είναι ορισμένοι από τους τίτλους των σχετικών δημοσιευμάτων σε γερμανικές εφημερίδες.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα προτίθεται να αποπληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, παραθέτοντας τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών: «Τα χρέη στο Ταμείο είναι υπερβολικά ακριβά. Το επιτόκιο είναι 5% ενώ μπορούμε πλέον να δανειζόμαστε στις χρηματαγορές με 3,4%».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για πιστώσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ. «Όταν αποπληρώνεις πρόωρα, σου απομένουν χρήματα και έτσι έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις τους φόρους», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Μέχρι το 2024 η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει ακόμα 9,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στα προγράμματα προσαρμογής από το 2010 με συνολικά 32 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων έχουν ήδη αποπληρωθεί από την Αθήνα, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Αν σου άρεσε κάνε