Προς γερμανικό «όχι» στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Προς γερμανικό «όχι» στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:33 Δημιουργία 11/04/19, 08:14
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Μία κρίσιμη συνάντηση το Σάββατο το απόγευμα θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος με την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ενδεχομένως με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ).

Ο λόγος της διευρυμένης αυτής συνάντησης σχετίζεται με την πρόωρη αποπληρωμή των 3,7 δισ. ευρώ, ακριβές δόσεις 2019 και 2020, οι οποίες βαρύνονται με επιτόκιο 5,13%)από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα χρέη προς το Ταμείο είναι υπερβολικά ακριβά. Το επιτόκιο είναι 5%, ενώ μπορούμε πλέον να δανειζόμαστε στις χρηματαγορές με 3,4%.

Μέχρι το 2024 η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει ακόμα 9,5 δις ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στα προγράμματα προσαρμογής από το 2010 με συνολικά 32 δις. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων έχουν ήδη αποπληρωθεί από την Αθήνα.

Το ΔΝΤ και ο ΕΣΜ φαίνεται ότι είναι θετικοί στην πρόωρη αποπληρωμή, όπως έγινε με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Η γερμανική στάση

Όμως, άγνωστο παραμένει η τοποθέτηση της γερμανικής πλευράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelblatt το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας απορρίπτει το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόωρη εξαγορά των δανείων που έχει χορηγήσει στη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Όπως εκτιμούν αναλυτές είναι πιθανό η κίνηση εξαγοράς να θεωρείται πρόωρη καθώς η παρουσία του ΔΝΤ λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών σε ότι αφορά την μεταμνημονιακή παρακολούθηση και δημοσιονομική πειθαρχία της Ελλάδα.

Το προηγούμενο της Πορτογαλίας

Τον Δεκέμβριο του 2018, η Πορτογαλία κατέληξε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή όλων των δανείων της, που κανονικά θα έληγαν το 2024. Αυτό σηματοδότησε την πλήρη επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων και η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου έχει υποχωρήσει ραγδαία έκτοτε.

Το ίδιο «στοίχημα» βλέπουν οι επενδυτές να παίζεται το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα, καθώς τα περισσότερα από τα ρίσκα που κρατούσαν τους επενδυτές μακριά από τα ομόλογα έχουν εξασθενήσει σημαντικά και δικαιολογείται μια σημαντική ανατιμολόγηση των κρατικών τίτλων, με σημαντική μείωση των αποδόσεων, για να προσεγγίσουν τουλάχιστον, σε πρώτη φάση, το επίπεδο των ιταλικών και, ακολούθως, το επίπεδο των πορτογαλικών.

Αν σου άρεσε κάνε