Βάιντμαν: Η ανάπτυξη στη Γερμανία μπορεί να επιβραδυνθεί απότομα

Βάιντμαν: Η ανάπτυξη στη Γερμανία μπορεί να επιβραδυνθεί απότομα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:18 Δημιουργία 12/04/19, 15:14

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά λιγότερο από 1% φέτος, καθώς οι εμπορικές διαμάχες και η αβεβαιότητα του Brexit επιβαρύνουν τις επενδύσεις, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν.

Όπως θυμίζει το Reuters, η Bundesbank προέβλεψε ανάπτυξη 1,6% τον Δεκέμβριο, αλλά ο Βάιντμαν τόνισε ότι η νέα εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2019 είναι εντελώς λογική.

Υπενθυμίζεται ότι για την τρέχουσα χρονιά, το ΔΝΤ προβλέπει για τη Γερμανία αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης που δεν θα ξεπεράσουν το 0,8%. Την ερχόμενη χρονιά, το 2020, η ατμομηχανή της ευρωζώνης θα τρέξει με 1,4%.

Η Γερμανία τρέχει επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και τα κίνητρα θα τονώσουν σημαντικά την ανάπτυξη, σημείωσε επίσης ο Βάιντμαν.

Νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε αποκλειστικές πληροφορίες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αναμένει πλέον ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ, από 1% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό περιοδικό, τον Ιανουάριο είχε αναθεωρηθεί για πρώτη φορά η πρόγνωση, από το 1,8% στο 1%, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το 2020, οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης της οικονομίας θα φθάσει το 1,5%. Έως την επόμενη Τετάρτη ωστόσο, οπότε και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση, δεν αποκλείονται νέες -μικρές- διορθώσεις.

Αιτία της επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι κυρίως η μείωση των εξαγωγών της βιομηχανίας, κυρίως λόγω του εμπορικού «πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Τα νέα στοιχεία θα επηρεάσουν τους υπολογισμούς του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς για τα φορολογικά έσοδα, οι οποίοι πρόκειται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα. Θεωρείται ήδη βέβαιο ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις έως τώρα εκτιμήσεις, δεν αναμένεται παρ' όλα αυτά να προκαλέσουν αλλαγές στα σχέδια του κ. Σολτς ως προς τη συνέχιση της κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Αν σου άρεσε κάνε