Τα «μυστικά» του ράλι στα ελληνικά ομόλογα

Τα «μυστικά» του ράλι στα ελληνικά ομόλογα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:19 Δημιουργία 15/04/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας πανηγύρισε καθώς η Ελλάδα έπιασε ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, με 3,29%.

Υποχώρηση που δεν οφείλεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά σε μία σειρά από λόγους που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Τα ιστορικά χαμηλά στα ελληνικά ομόλογα, παρά το αρνητικό ρεκόρ του χρέους, οφείλονται στον μεγαλύτερο βαθμό ότι προσφέρουν «τρελές» αποδόσεις στους επενδυτές.

Π. χ τα 5ετή γερμανικά ομόλογα έχουν αρνητικό επιτόκιο ύψους 0,43%, όπερ σημαίνει: με τέτοιους τίτλους οι επενδυτές χάνουν χρήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στα ιταλικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας τα επιτόκια υποχώρησαν δραστικά στο 1,42%. Το ελληνικό βρίσκεται στο 2,15%. Αυτό ενισχύσει τη θεωρία ότι στην απεγνωσμένη αναζήτηση αποδόσεων οι επενδυτές αψηφούν τους πιθανούς κινδύνους.

Και αυτή ακριβώς η αναζήτηση αποδόσεων έχει οδηγήσει στο παράδοξο η Ελλάδα να δανείζεται μα καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ(!) καθώς χαμηλότερες είναι οι αποδόσεις των ελληνικών έναντι των αμερικανικών ομολόγων.

Όμως, παρά τους όποιους κινδύνους για τις μικρές περιόδους οι επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα έχουν μία ασπίδα προστασίας αφού σύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος δεν υπάρχουν μεγάλες λήξεις για τα επόμενα έτη.

Όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν τολμά να προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομολόγου, η πορεία της οποίας θα έδειχνε και την εμπιστοσύνη ή όχι των αγορών προς την Ελλάδα.

Στο θετικό κλίμα, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές έχει παίξει ρόλο και η έγκριση της δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, η επικείμενη αναβάθμιση από την Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου, αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει ένα μέρος από τα χρέη προς το ΔΝΤ.

Βεβαίως η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα γίνει και πάλι από δανεισμό, αλλά με χαμηλότερο επιτόκιο (περίπου 3,50% από 5%) και δεν θα στηριχθεί στις επιδόσεις της οικονομίας.

Η χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ

Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα στηρίζεται και στην εκτίμηση ότι στις ευρωεκλογές θα καταγραφεί μεγάλη νίκη της Ν.Δ η οποία θα φέρει άμεσα και τις εθνικές εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης από μία κυβέρνηση πιο φιλική στις αγορές.

Αυτό όμως που την Παρασκευή συντήρησε το θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι η πληροφορίας ότι η ΕΚΤ «φλερτάρει» με μηδενικό-αρνητικό επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, οι πηγές ανέφεραν ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης αρκετά μέλη του ΔΣ εμφανίστηκαν πιο πρόθυμα να υιοθετηθεί μηδενικό ή και αρνητικό επιτόκιο στις στοχευμενές δημοπρασίες φθηνών δανείων (TLTROs) προς τις τράπεζες, που πρόκειται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο. Και τούτο γιατί πιστεύουν ότι οι TLTROs θα είναι το κύριο εργαλείο με το οποίο θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία, που έχει κατεβάσει απότομα και αισθητά ταχύτητα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης συνέχισαν να ευνοούνται από τα μηνύματα της ΕΚΤ για μια χαλαρή πολιτική

Τα spreads

Όπως δηλώνουν στο «xrimaonline.gr» τραπεζικοί παράγοντες, την αλήθεια για την πορεία της οικονομίας δεν την δείχνουν οι αποδόσεις αλλά τα spreads τα οποία είναι μεγάλα (340 μονάδες βάσης με το γερμανικό 10ετές ομόλογο, 90 με το ιταλικό και σε περίπου 220 με το πορτογαλικό.

Αν σου άρεσε κάνε