Η έξοδος… από το ΔΝΤ το νέο αφήγημα του Τσίπρα

Η έξοδος… από το ΔΝΤ το νέο αφήγημα του Τσίπρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:59 Δημιουργία 16/04/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Μετά την… έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση Τσίπρα «πουλά» επικοινωνιακά στους ψηφοφόρους της την «εκδίωξη» του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ενόψει των εκλογών. Το νέο αφήγημα που ανέλυσε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον «antenna», αναφερόμενος στην πρόωρη αποπληρωμή των χρεών προς το ΔΝΤ.

Η πρόωρη, όμως αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ,σημαίνει και πολιτική απεμπλοκή του Ταμείου ή παραμένει στη ζωή μας;

Η μετα-Μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί ως έχει ακόμα κι αν η χώρα εξαγοράσει μέρος ή το σύνολο των δανείων που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που δήλωσε προσφάτως ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις.

Και θα εκδίδει εκθέσεις οι οποίες θα αποτελούν «ευαγγέλιο» για τις αγορές, στις οποίες θα απευθυνόμαστε όλο και πιο συχνά. Και εάν οι εκθέσεις είναι δυσμενείς για την οικονομία, τόσο θα αυξάνεται και το κόστος δανεισμού της χώρας.

Ο πρωθυπουργός «πανηγύρισε» τονίζοντας ότι «μπαίνουμε σε νέα πίστα μετά την έξοδο από το ΔΝΤ. Διαμορφώνονται οι όροι για μια εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε στη ΔΕΘ.

Η χώρα πρέπει να έχει μια διαρκή προοδευτική πορεία, είναι ιστορική απόφαση να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.»

Δηλαδή έταξε στους ψηφοφόρους την υλοποίηση του περίφημου πακέτου που είχε εξαγγείλει πριν τις εκλογές του 2015 από την ΔΕΘ!

Μάλιστα χρέωσε και τις λάθος επιλογές στο ΔΝΤ εμμέσως πλην σαφώς, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Τώρα μπορούμε να διώξουμε αυτούς που έκαναν λάθος επιλογές».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την συμφωνία για την αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι η δεύτερη σημαντικότερη συμφωνία μετά την έξοδο από τα προγράμματα επιτήρησης.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η αυστηρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής ερχόταν κυρίως από το Διεθνές Ταμείο, χαρακτηρίζοντας λαθεμένη την επιλογή Παπανδρέου να καλέσει το ΔΝΤ.

Όμως οι γερμανοί, αλλά και άλλοι εταίροι μας, επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ καθώς θεωρούν ότι λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών σε ότι αφορά την μεταμνημονιακή παρακολούθηση και δημοσιονομική πειθαρχία της Ελλάδα.

Tο Ταμείο είναι τεχνικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης. θα το έχουμε στα πόδια μας.

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οφειλέτης στο ΔΝΤ, πίσω από Αργεντινή και Ουκρανία και η χώρα μας οφείλει περίπου 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το χρέος προς το Ταμείο κανονικά αναμένεται να εξοφληθεί σε βάθος πενταετίας από σήμερα, με ετήσιες δόσεις της τάξης των 1,7 δισεκ. ευρώ έως το 2023 και μία τελευταία δόση περίπου 400 εκατ. το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής τουλάχιστον 3,7 δισεκ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Τέτοια κίνηση θα μείωνε το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, καθώς τα δάνεια του Ταμείου φέρουν σαφώς υψηλότερο επιτόκιο από την βοήθεια που έχουν προσφέρει οι ευρωπαίοι εταίροι.

Αν σου άρεσε κάνε