«Παράθυρο» Κομισιόν για το αφορολόγητο

«Παράθυρο» Κομισιόν για το αφορολόγητο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:00 Δημιουργία 17/04/19, 10:37

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της μείωσης του αφορολόγητου σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδείξει ότι δεν θα αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους με τη νομοθέτηση του μέτρου. «Φρένο» όμως έβαλε στη συζήτηση για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Euro2day o κ. Ντομπρόβσκις ερωτηθείς για τη δέσμευση για το αφορολόγητο όριο, αναφέρει πως πρόκειται για ένα από τα προνομοθετημένα μέτρα, για τα οποία υπάρχει γενικά η λογική πως μπορούν να συζητηθούν εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν των στόχων. «Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων» λέει και προσθέτει ότι . «η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση τότε θα το υποστηρίξουμε». Για τις Βρυξέλλες, όπως τονίζει, το μεγάλο ζητούμενο είναι να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι και μετά να εξετάζεται το πώς μπορούν να δαπανηθούν τα πρόσθετα έσοδα.

Όσον αφορά ωστόσο στη συζήτηση περί διαπραγμάτευσης για πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν αφήνει περιθώρια. «Χρειάστηκε πολύς χρόνος να συμφωνήσουμε σε αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα και στη δημοσιονομική πορεία: Για πόσο καιρό θα είναι το 3,5% και πότε θα μειωθεί σταδιακά στο 2%. Θα ήταν σημαντικό λοιπόν να τηρηθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι διότι συνδέονται επίσης άμεσα με τα μέτρα για το χρέος» ξεκαθαρίζει.

Προειδοποιεί δε πως η επανέναρξη μίας συζήτησης για τους δημοσιονομικούς στόχους θα ήταν αντιπαραγωγική και όσον αφορά στο στόχο για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τον οποίο χαρακτηρίζει «λεπτή άσκηση» και καλεί τα κόμματα να αποφύγουν τις υπερβολές στις προεκλογικές εξαγγελίες.

Για το θέμα των δανείων του ΔΝΤ σημειώνει πως η Κομισιόν είναι θετική, καθώς πρόκειται για μία συνηθισμένη πρακτική στις χώρες που είχαν πρόγραμμα. Ερωτηθείς εάν πρέπει να υπάρξει μια εφάπαξ αποπληρωμή ή μια σταδιακή αποπληρωμή, απαντά: Οι ελληνικές αρχές θα αποφασίσουν μαζί με το ΔΝΤ ποια είναι η καλύτερη πορεία.

Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μάριο Σεντένο είχε και αυτός ξεκαθαρίσει για το στόχο των υψηλών πλεονασμάτων, πως «υπάρχουν δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν από όλους όσους βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι...Πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε αυτές τις δεσμεύσεις. Και δεν βλέπω γιατί να αλλάξει αυτό στο κοντινό μέλλον».

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, ωστόσο, αν και αναγνώρισε ότι οι αποφάσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού είναι «πάντα θέμα ισορροπίας», έσπευσε να επισημάνει ουσιαστικά ότι δεν μπορείς να στέλνεις το μήνυμα πως αλλάζεις βασικές δεσμεύσεις. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ενδεχόμενο να αλλάξουν δεσμεύσεις του συνολικού πλάνου, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που θα παρακολουθούν πολλοί» είπε χαρακτηριστικά για το θέμα.

Αν σου άρεσε κάνε