Ντύνεται… Αϊ Βασίλης μετά το Πάσχα

Ντύνεται… Αϊ Βασίλης μετά το Πάσχα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:54 Δημιουργία 25/04/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με τα «ματωμένα» πλεονάσματα, τα οποία εξόρκιζε ως αντιπολίτευση, ο Τσίπρας και η κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιράσει μεταπασχαλινά δώρα με στόχο την εξαγορά ψήφων ενόψει των επερχομένων εκλογικών αναμετρήσεων.

Συνέχισε και το 2018 η κυβέρνηση την τακτική της δημιουργίας υπερπλεονασμάτων. Σε απόλυτους αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 8,149 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία πιστοποιούν ότι για 4η χρονιά υπάρχει υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου ενός υπερπλεονάσματος που ξεπερνά ακόμα και τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

Την ώρα που οι φορολογούμενοι στενάζουν από την υπερφορολόγηση στην οποία τους επιβάλλει η κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πνίγουν την πραγματική οικονομία για να επιτύχουν πλεονάσματα-μαμούθ και να μοιράσουν «δώρα» προς άγραν ψήφων.

Έξτρα παροχές σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, μέρος των οποίων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και μέρος των οποίων θα είναι εφάπαξ σχεδιάζει η κυβέρνηση ενώ μελετά το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι. Μέχρι το 2015, κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5% η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2% πριν καταργηθεί. Τώρα, η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις.

Ο νέος κύκλος παροχών συζητήθηκε το πρωί της Μ. Τετάρτης σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις αναμένονται μετά το Πάσχα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κινηθεί σε δύο παράλληλα μέτωπα παροχών. Ένα με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπου στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων για ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24%, είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή , μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% αλλά και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Στο μέτωπο των προσωρινών μέτρων, παρ’ ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγουν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τις εναλλακτικές που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι γνωστό πως η κυβέρνηση συζητούσε το προηγούμενο διάστημα το ενδεχόμενο καταβολής ενός νέου επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει διάφορες ιδέες για παρεμβάσεις αλλά και μέτρα «ανακούφισης» των νοικοκυριών με:

1,Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

2.Μείωση του υψηλού ΦΠΑ από το 24% στο 22%

3.Ενδεχομένως και την επαναφορά της «13ης σύνταξης»

4.Μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης από το 24% στο 13%

5. Μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 22% από 24% & του χαμηλού από το 13% στο 12%

Αν σου άρεσε κάνε