«Χαμηλές πτήσεις» στο οικονομικό κλίμα Απριλίου

«Χαμηλές πτήσεις» στο οικονομικό κλίμα Απριλίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:03 Δημιουργία 01/05/19, 10:59

«Χαμηλές πτήσεις» στο οικονομικό κλίμα του Απριλίου καταγράφουν οι μετρήσεις, που έστειλε το ΙΟΒΕ στην Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 100,1 μονάδες, από 101,3 μονάδες, στις οποίες είχε διατηρηθεί το προηγούμενο δίμηνο.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η ίδια η κυβέρνηση υποβάθμιση τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο νέο Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, που έστειλε στις Βρυξέλλες. Σε αυτό προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης στο 2,3% έναντι 2,5%, όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, στην έρευνα συγκυρίας του Απριλίου περιλαμβάνεται και τριμηνιαία επενδυτική έρευνα, η οποία καταγράφει πως ενώ το προηγούμενο φθινόπωρο οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν άνοδο κατά 32% των επενδύσεων σε αξία και κατά 29% σε όγκο (σε ετήσια βάση), οι νέες μετρήσεις που έγιναν το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου κατέγραψαν μείωση κατά 1% σε αξία και κατά 3% σε όγκο.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία για τις επενδύσεις (που έχει συλλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), κατά μέσο όρο καταγράφεται (παρά τις πιέσεις στο ΑΕΠ), άνοδος των επενδύσεων κατά 6% στην ευρωζώνη. Ανάμεσα στα κράτη μέλη, μεγαλύτερες πιέσεις από ότι στην Ελλάδα αποτυπώνονται στην Ιταλία (-5%), στην Ισπανία (-4%) και στην Πορτογαλία (-3%).

Αν σου άρεσε κάνε