ESM: «Πράσινο φως» στα μέτρα για το χρέος και μήνυμα για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις

ESM: «Πράσινο φως» στα μέτρα για το χρέος και μήνυμα για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:29 Δημιουργία 02/05/19, 12:25

Το «πράσινο φως» για τα μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος, καθώς και για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP)άναψε ο ESM.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ESM, το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε την επιστροφή των €103 εκατ. από την ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin), που πλήρωσε η Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 17 Ιουνίου 2018.

Το Ταμείο αποφάσισε, επίσης, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019 να μειώσει στο μηδέν το 2% από την ενίσχυση του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε διαφορετικά να καταβληθεί σε ορισμένα δάνεια του EFSF.

Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου €226 εκατ., ενώ το συνολικό όφελος για την Ελλάδα από τις εν λόγω αποφάσεις αναμένεται να φτάσει τα €329 εκατ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πραγματοποιήσει μεταφορά ποσών που θα φτάνουν τα έσοδα που προήλθαν από τα SMP/ANFA, ύψους €644,42 εκατ.

Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγλινγκ κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να επιμείνουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και θα διευκολύνει την αποπληρωμή των δανείων.

Αν σου άρεσε κάνε