Θετικά σχόλια από Moody's  για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Θετικά σχόλια από Moody's για την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:11 Δημιουργία 02/05/19, 14:05

Ως πιστοληπτικά θετική (credit positive) αξιολογεί ο Moody's για τις ελληνικές τράπεζες το μέτρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανάλυση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Moody's, το αναβαθμισμένο πλαίσιο «θα δημιουργήσει μία βελτιωμένη και πιο διάφανη διαδικασία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, περιορίζοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τη γραφειοκρατία και τις δικαστικές διαδικασίες και καθιερώνοντας έτσι ένα πιο στερεό πλαίσιο κατασχέσεων με βελτιωμένο συνολικά χρόνο για τις κατασχέσεις».

Αυτή η εξέλιξη, προσθέτει ο οίκος, θα παίξει επίσης έναν ζωτικό ρόλο για τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, επειδή θα βελτιώσει το βάθος και το εύρος των διαθέσιμων στοιχείων για την ανάκτηση των ενεχύρων και τον χρόνο των κατασχέσεων, που είναι πολύ σημαντικά σε κάθε τιτλοποίηση.

Ο Moody's σημειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές σηματοδότησαν στις 30 Απριλίου την έναρξη της εφαρμογής του βελτιωμένου πλαισίου, το οποίο θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να ακολουθούν μία απλούστερη και αυτοματοποιημένη διαδικασία για να ζητούν προστασία της πρώτης κατοικίας τους από κατάσχεση. Οι δανειολήπτες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση στο σχήμα, θα μπορούν να ακολουθούν μία απλή ηλεκτρονική διαδικασία, η οποία αποσκοπεί να περιορίσει την προηγούμενη χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, με την εφαρμογή αυτόματων ελέγχων επιλεξιμότητας και διευκολύνοντας μία προδικαστική τροποποίηση των δανείων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είναι ακόμη σε πλήρη ανάπτυξη και οι αρμόδιες Αρχές αναμένουν να είναι πλήρως λειτουργική τους ερχόμενους μήνες, σημειώνει ο οίκος. «Η ελληνική Βουλή ψήφισε τον Μάρτιο το βελτιωμένο πλαίσιο, που θα βοηθήσει στην ταχεία εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών», προσθέτει.

Αν σου άρεσε κάνε