Ποιοι οι αστερίσκοι του Δημοσιονομικού Συμβουλίου στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ

Ποιοι οι αστερίσκοι του Δημοσιονομικού Συμβουλίου στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:39 Δημιουργία 02/05/19, 14:30

Σε προειδοποιήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εντός της επόμενης 3ετίας προέβη την Πέμπτη το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σε σχετική έκθεση που δημοσίευσε με τις τις μακροοικονομικές προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας 2019-2022.

Σημειώνεται πως οι προβλέψεις είναι εν πολλοίς ευθυγραμμισμένες με αυτές της Κομισιόν και άλλων θεσμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Τράπεζα Ελλάδος) για το 2019-20.

Όπως σημειώνεται παράλληλα από το Συμβούλιο, οι εκτιμήσεις του υπουργείο Οικονομικών είναι ευθυγραμμισμένες με το «πάνω όριο» των προβλέψεων του Συμβουλίου για φέτος και το 2020 και θεωρούνται αισιόδοξες, αλλά επιτεύξιμες υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η δε μετρίαση της ανάκαμψης μετά το 2020 θεωρείται πιο ευλογοφανής.

Αναλυτικότερα:

-Σε ότι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση που εκτιμάται να αυξηθεί κατά 1,2% την περίοδο 2019-22 το Συμβούλιο πιστεύει ότι το ποσοστό είναι «υψηλά πιθανό» να συμβεί εξαιτίας της μείωσης της ανεργίας και την εκτίμηση για υψηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η δε αύξηση του κατώτατου μισθού ίσως στηρίξει περαιτέρω την κατανάλωση των νοικοκυριών τα επόμενα χρόνια.

-Το Συμβούλιο «στηρίζει» τη μείωση της πρόβλεψης για το ρυθμό ανάπτυξης των επενδύσεων(ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) για το 2019 στο 3,9% αντί προηγούμενου στόχου για 12,1%, ως πιο ρεαλιστικό σενάριο. Ωστόσο πιστεύει ότι η ανάκαμψη του συγκεκριμένου ποσοστού στο 12,9% το 2020 είναι «αισιόδοξη» καθώς στηρίζεται σημαντικά σε παράγοντες όπως η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις. Οι δε περιορισμοί στις κρατικές δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις είναι επίσης παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά. Μια μέτρια αύξηση των επενδύσεων την περίοδο 2021-22 θεωρείται περισσότερο εφικτή.

-Σε ότι αφορά το εξωτερικό εμπόριο, η αύξηση των εξαγωγών κατά μέσο όρο 4,2% ετησίως την περίοδο 2019-22 θεωρείται εφικτή. Από την άλλη πλευρά, όμως, το σενάριο ήπιας ανόδου των εισαγωγών θεωρείται κάπως «ευνοϊκό» δεδομένης της υψηλής οριακής τάσης της ελληνικής οικονομίας προς τις εισαγωγές.

«Υψηλά πιθανή» θεωρείται η μέτρια ετήσια αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

Οι αβεβαιότητες

Τα παραπάνω υπόκεινται σε ρίσκα τα οποία μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα. Μεταξύ αυτών καταγράφονται:

-Πιθανό φρένο στις οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών.

-Ο κίνδυνος κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και του προστατευτισμού.

-Πιθανή αυξημένη χρηματοπιστωτική αστάθεια από ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

-Το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

-Μακροπρόθεσμα υπάρχουν δυσμενείς δημογραφικές τάσεις και το πρόβλημα του brain drain. Αμφότερες ίσως έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη της εργατικής δύναμης και την ανεργία στην Ελλάδα, όπως και στην εξέλιξη της συμμετοχής της εργασίας στη συνολική παραγωγή.

Αν σου άρεσε κάνε