Φόροι, φόροι, φόροι…

Φόροι, φόροι, φόροι…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:05 Δημιουργία 06/05/19, 08:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με το επικοινωνιακό κυριακάτικο «σόου» Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Χαρίτση η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιαστεί ως προστάτης των φορολογουμένων, αφού πρώτα πέντε σχεδόν χρόνια του έχει προχωρήσει στην φορολογική τους αφαίμαξη.

Ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος τονίζει, χωρίς να… κοκκινίζει ότι «Είμαστε η πιο αξιόπιστη κυβέρνηση για τη μείωση των φόρων».

Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή και αποδεικνύει ότι όχι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ήταν ο μεγαλύτερος φορομπήχτης, αλλά θα συνέχιζε την ίδια πολιτική εάν έπαιρνε και πάλι την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.

Χαρακτηριστικά:

  1. Μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ο λογαριασμός της εφορίας ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ(!), τα οποία θα πρέπει να πληρώσουν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις για τα ακίνητα που διαθέτουν και τα αυτοκίνητα, καθώς και τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και τα τέλη κυκλοφορίας.
  2. Στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας κατέθεσε προς έγκριση στους θεσμούς η κυβέρνηση προβλέπει υπερπλεονάσματα 5,5 δισ. ευρώ έως το 2022, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους θα προέλθουν από σκληρή φορολογία.
  3. Στα χρόνια της αριστερής διακυβέρνησης τα υπερπλεονάσματα άγγιξαν τα 14 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν φυσικά από την άγρια φορολογία και κατά δεύτερο από τη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ επέστρεψε πίσω ως μέρισμα περί τα 2,5 δισ. Ευρώ. Ουσιαστικά, σχεδόν 12 δισ. ευρώ ρευστότητα αφαιρέθηκε, από την οικονομία.

Στο μεγαλύτερο φορομπήχτη αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας τους Έλληνες στα όριά τους.

Πρωθυπουργός και κυβέρνηση έχουν ανακαλύψει (!) και αυξήσει 29 φόρους, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να δουλεύουν 203 ημέρες, μόνο για να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος!

Μάλιστα, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές που εισπράττονται.

Ενδεικτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που καταγράφουν πως η Ελλάδα παίρνει... χρυσό μετάλλιο ως προς τις αυξήσεις φόρων.

Στο 39,4% του ΑΕΠ αυξήθηκαν τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2017 από 38,8% το 2016, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Revenue Statistics 2018).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φόροι επί εισοδημάτων και κερδών αντιστοιχούσαν το 2017 στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων. Την ίδια ώρα οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων. Πρόκειται για επιβαρύνσεις, που ούτε οι πλούσιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία (26,2% εσόδων), η Γαλλία (24,4% εσόδων) ή η Ολλανδία (29,1% εσόδων), μπορούν να προσεγγίσουν.

Το 2017, οι φόροι στην Ελλάδα πήραν… φωτιά, ανεβαίνοντας στο 39,4% του ΑΕΠ (+2,8 μονάδες σε 3 χρόνια) ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ανεβαίνει και αυτός σε 34,2% (ή +0,6 μονάδες από το 2014). Η «ψαλίδα» όμως μεταξύ Ελλάδας και των άλλων χωρών έχει πλέον ανοίξει στις 5,2 μονάδες, δηλαδή 3 μονάδες περισσότερες από το 2014.

Ειδικά το 2017, οι θεωρούμενοι ως πιο «άδικοι» έμμεσοι φόροι (επειδή πιέζουν ιδιαίτερα το εισόδημα των πιο πτωχών που έχουν ανελαστικές βιοτικές δαπάνες και καταναλώνουν όλα όσα έχουν) αυξήθηκαν υπέρμετρα εις βάρος των άμεσων φόρων. Οι φόροι επί των εισοδημάτων και των κερδών διαμορφώθηκαν στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων, ενώ οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των έμμεσων φόρων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων η Ελλάδα κερδίζει και εδώ θλιβερή πρωτιά που αντανακλά τις μεγάλες αδικίες σε βάρος των εισοδηματικά ασθενέστερων.

Αν σου άρεσε κάνε