Κατώτερες των προσδοκιών οι ρυθμίσεις για τις οφειλές

Κατώτερες των προσδοκιών οι ρυθμίσεις για τις οφειλές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:57 Δημιουργία 07/05/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Κατώτερες των προσδοκιών της αγοράς αποδεικνύονται τελικώς οι ρυθμίσεις γα τις οφειλές σε εφορία, ταμεία και δήμους.

Τα μεσαία εισοδήματα με υψηλές οφειλές, αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις, μένουν όπως φαίνεται εκτός της ρύθμισης.

Οι 3,5 εκατομμύρια από τους 4 εκατομμύρια οφειλέτες (οι 9 στους 10 δηλαδή) που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ως την 31/12/2018 και μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση, χρωστούν κάτω από 3.600 ευρώ και με ελάχιστη δόση πληρωμής 30 ευρώ το μήνα, όπως θα προβλέπει το νομοσχέδιο, δεν θα δουν ποτέ 120 δόσεις.

Έτσι, στην πλειονότητά τους οι οφειλέτες που θα ενταχθούν, θα μπορέσουν να επεκτείνουν τελικά μέχρι 18 μήνες το πολύ την αποπληρωμή των οφειλών, αντί για έως 12 που ούτως ή άλλως προσφέρει η πάγια ρύθμιση στην εφορία. Περίπου 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες (οι 2 στους 3 συνολικά) χρωστούν έως 550 ευρώ. Δηλαδή, δικαιούνται μετά βίας έως 18 δόσεις το πολύ (18 μήνες Χ 30 ευρώ = 540 ευρώ).

Στελέχη επιχειρήσεων τονίζουν έντονα πως θα έπρεπε να προσφέρει τουλάχιστον 36 δόσεις (αν όχι 120) για να ανταποκριθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις με χρέη στην εφορία. Με μόλις 18 δόσεις, ωφελoύνται ελάχιστα οι επιχειρήσεις. Οι περισσότερες αφήνονται στη μοίρα τους να παλεύουν -όπως και πριν- με τις πάγιες ρυθμίσεις χρεών.

Για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, σε έως 18 μηνιαίες δόσεις και κατ' εξαίρεση σε έως 30 μηνιαίες δόσεις εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία ή φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, με ταυτόχρονη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, σε συνάρτηση με το πλήθος των δόσεων που επιλέγονται, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.

Θεωρητικά τα νομικά πρόσωπα που χρωστούν και μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται λίγο πιο πάνω από τις 100.000.

Οι συνολικές οφειλές όλων των επιχειρήσεων αυτών οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Αλλά από τις οφειλές αυτές, τα 17 δισ. ευρώ είναι ποσά που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ανά οφειλέτη, για τις οποίες οι 18 αντί 12 δόσεις δεν διευκολύνουν και ιδιαίτερα τους οφειλέτες.

Αν σου άρεσε κάνε