Τα πλεονάσματα ψηλά στο «μενού» της συνάντησης κυβέρνησης-θεσμών

Τα πλεονάσματα ψηλά στο «μενού» της συνάντησης κυβέρνησης-θεσμών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:14 Δημιουργία 07/05/19, 13:11

Στις πηγές προέλευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα επικεντρωθούν οι διαβουλεύσεις των θεσμών με την κυβέρνηση, τη στιγμή που αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα θετικά – μόνιμα όπως είπε ο πρωθυπουργός – θετικά μέτρα, μία μέρα πριν την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι σημερινές συζητήσεις έχουν δημοσιονομικό «μενού», καθώς τις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2019-2023.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές γνωρίζουν τις αναθεωρημένες προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, συνεπώς το ζητούμενο είναι αφενός, αν θα συμφωνήσουν με αυτές και αφετέρου, αν θα κρίνουν ως «βιώσιμες» τις πηγές προέλευσης των πλεονασμάτων: haircut στις επενδύσεις του ΠΔΕ και άλλες περικοπές.

Σημειώνεται πως όπως προκύπτει από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το ΥΠΟΙΚ «βλέπει» υπερπλεόνασμα 1,15 δισ. ευρώ για το 2019.

Το 2023 είναι έτος-σταθμός, αφού δεν υπάρχει δέσμευση παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση του στόχου στο 3% για το 2023, στο 2,5% για το 2024 και στο 2,1% από το 2025 και μετά. Όποτε, το 2023 υπάρχει χώρος 1 δις., τον οποίο η κυβέρνηση καλοβλέπει, με σκοπό να τον μοιράσει από τώρα.

Αν σου άρεσε κάνε