Ο Στουρνάρας «άδειασε» την κυβέρνηση ενώπιον των δανειστών

Ο Στουρνάρας «άδειασε» την κυβέρνηση ενώπιον των δανειστών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:18 Δημιουργία 07/05/19, 17:06

Σαφείς αιχμές για κωλυσιεργία της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που διακατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, άφησε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τους επικεφαλής των δανειστών, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης των δύο συμπληρωματικών σχεδίων για την απαλλαγή των τραπεζών από το τοξικό τους χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων.

Tόσο το σχέδιο APS με βάση την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (προβλέπει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατικές εγγυήσεις), όσο και το σχέδιο του ειδικού οχήματος SPV με βάση την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος (στηρίζεται στη συνεισφορά από την πλευρά των τραπεζών αναβαλλόμενου φόρου ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, ο οποίος θα αποτελέσει εγγύηση για την ολιστική αντιμετώπιση κόκκινων δανείων ύψους έως 40 δισ. ευρώ), απαιτούν την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να προχωρήσουν αμέσως μετά οι συζητήσεις για μια σειρά από επείγοντα τεχνικά θέματα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών -κυρίως της πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιολόγησης των δανειοληπτών με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή. Ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνηση και ότι οι τράπεζες από την πλευρά τους είναι έτοιμες να θέσουν σε λειτουργία τον μηχανισμό μόλις τον παραχωρήσουν η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Αν σου άρεσε κάνε