Τεράστιο κενό επενδύσεων στην Ελλάδα «βλέπει» το Ινστιτούτο Bruegel

Τεράστιο κενό επενδύσεων στην Ελλάδα «βλέπει» το Ινστιτούτο Bruegel

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:28 Δημιουργία 09/05/19, 13:10

«Καμπανάκι» για τα ρίσκα της ελληνικής οικονομίας που παραμένουν υψηλά καθώς και για τη μείωση επενδύσεων το 2018 χτύπησε ο Ζολτ Ντάρβας, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, στο πλαίσιο του 3ου διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

«Η ελληνική οικονομία περιορίστηκε στα χρόνια της κρίσης κατά 25% συνεπώς, η σημερινή ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι εύλογη ως μια αυτόματη εξέλιξη μετά από τέτοια συρρίκνωση. Επιπλέον, τα προηγούμενα χρόνια εφαρμόστηκαν κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες σε έναν βαθμό βοήθησαν», τόνισε

«Με ώθηση και από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που έχει μειώσει σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη η δυνατότητα πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς μικρές και μεσοπρόθεσμες εκδόσεις, θα είναι εφικτές, ανέφερε ο κ. Ντάρβας. Όμως για την περίοδο μετά από 4-5 χρόνια, υπάρχουν πολύ μεγάλα ρίσκα», προειδοποίησε.

Ο κ. Ντάρβας αναφέρθηκε και στο τεράστιο κενό επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς ανέρχονται μόλις στο 11% αντί αντίστοιχου ποσοστού 20% στην Ευρωζώνη, ενώ το 2018 υπήρξε μεγάλη μείωση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ινστιτούτου Bruegel, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Κομισιόν για αύξηση 10% το 2019, αυτό δεν θα καλύψει τη μείωση του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Ντάρβας έκανε παράλληλα λόγο και για προβληματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο λειτουργεί και ως αντικίνητρο για τις επενδύσεις. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως σοβαρό ζήτημα με το δημογραφικό. Τέλος, τόνισε την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς πολύ λίγοι φορολογούμενοι πληρώνουν πολύ υψηλούς φόρους. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η παράγοντα – κλειδί για την πιστωτική επέκταση αποτελεί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Αν σου άρεσε κάνε