Στις 15 Μαΐου ο εμπορικός διάλογος για τα μακεδονικά προϊόντα

Στις 15 Μαΐου ο εμπορικός διάλογος για τα μακεδονικά προϊόντα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:17 Δημιουργία 09/05/19, 15:14

Την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Μαΐου, ξεκινά ο διάλογος μεταξύ επιχειρηματικών κοινοτήτων από την Ελλάδα και της Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τις εμπορικές ονομασίες και για τα εμπορικά σήματα.

Στις συναντήσεις, στις 15 και 16 Μαΐου, από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ο ΣΒΒΕ και ο ΣΕΒΕ, ώστε να ξεκινήσει ο επιχειρηματικός διάλογος με τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της γειτονικής χώρας.

Τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου θα προσκομιστούν στην ομάδα των ειδικών -επίσης προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών - η οποία θα συμπαρίσταται τεχνικά και νομικά στο έργο τους.

Όπως διευκρίνησε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Ιωάννης Μπράχος - με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών - η συζήτηση δε γίνεται ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων τους, που ορίζουν και τα θέματα του διαλόγου.

«Τα δύο κράτη προσπαθούν με καλές υπηρεσίες να ενισχύσουν με θετικό τρόπο αυτόν τον επιχειρηματικό διάλογο και να ενθαρρύνουν την ομάδα ειδικών για την εύρεση των όποιων απαιτούμενων λύσεων, εκεί που υπάρχουν προβλήματα» δήλωσε.

Στην ομάδα ειδικών - η οποία θα ενημερώνεται για τα αποτελέσματα του επιχειρηματικού διαλόγου και θα παρέχει επιστημονική στήριξη - εκτός των εκπροσώπων των δύο χωρών, θα συμμετέχουν και θα καλούνται κατά περίπτωση αντιπρόσωποι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Σήματα και τις Επωνυμίες και από τον αντίστοιχο οργανισμό του ΟΗΕ.

Επίσης, θα παρακολουθούν τη διαδικασία σε αυτήν την ομάδα ειδικών, οι δύο γενικοί γραμματείς των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, ο Ιωάννης Μπράχος και ο ομόλογος του Βίκτορ Ντιμόφσκι, αλλά μόνο στο κομμάτι που αφορά την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν σου άρεσε κάνε