«Αιχμές» Eurobank για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

«Αιχμές» Eurobank για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:27 Δημιουργία 09/05/19, 16:26

«Αιχμή» για τις προεκλογικές παροχές του πρωθυπουργού άφησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας την Πέμπτη.

Όπως είπε το τραπεζικό στέλεχος χαρακτηριστικά, «είναι σημαντικό η Ελλάδα να μείνει σε αυτά που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές».

Για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Καραβίας ανέφερε πως «οι τράπεζες βρίσκονται σε καλό σημείο. Επιστρέφουν οι καταθέσεις, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση το θέμα των κόκκινων δανείων».

Εξάλλου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σημείωσε από την πλευρά του «γα να συνεχιστεί η ανάπτυξη χρειάζεται σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, μείωση φόρων ακινήτων. Είναι μύθος ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν».

Ακόμα, για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Μεγάλου είπε πως «στόχος η μείωση τους στα 30 δις. το 2021».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης εξέφρασε γενικότερα την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, με ένα ανθρώπινο δυναμικό που έχει αποκτήσει εμπειρία από την πολυετή κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην προοπτική των τραπεζών σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Έδωσε επίσης έμφαση σε θεσμικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτυχθούν μέσω συνεργασιών των τραπεζών μέσω και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και στις ανάγκες να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα εκτίμησε ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει περαιτέρω, ενώ αναφορικά με τη ζήτηση υπογράμμισε ότι με εξαίρεση τον τουριστικό τομέα και των τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι χαμηλή.

Η δομή του τραπεζικού τομέα είναι υγιής είπε ο κ. Θεοδωρίδης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στον τομέα εταιρικής διακυβέρνησης δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Επισήμανε επίσης ότι η Alpha Bank διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία

Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Μάρτιν Τζούρντα εκτίμησε ότι το 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, ώστε το ταμείο να πουλήσει μερίδιο του μετοχικού τους κεφαλαίου που έχει σήμερα. Ανέφερθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη προόδο που έχουν επιτύχει καθώς και στις προκλήσεις που έχουν μποστά τους.

Αν σου άρεσε κάνε