Reuters: Κίτρινη κάρτα στις εξαγγελίες Τσίπρα από τους Ευρωπαίους

Reuters: Κίτρινη κάρτα στις εξαγγελίες Τσίπρα από τους Ευρωπαίους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:33 Δημιουργία 10/05/19, 10:27

Μετά το «κατσάδιασμα» του ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση, ανησυχία για το πακέτο ελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Reuters που επικαλείται τρεις πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας

Τα σχέδια «ενδεχομένως να μην εναρμονίζονται με τις δεσμεύσεις» σχολίασε μία από τις πηγές και πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εξέφρασαν την ανησυχία τους κατά την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο θυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Με βάση όμως το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί στο 2,5% από το 2020, αν και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τον ειδικό λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ, που δημιουργήθηκε από την υπέρβαση των στόχων και θα λειτουργεί ως εγγύηση για τους πιστωτές.

«Οι προτάσεις του Τσίπρα είναι ακριβώς το είδος της σχετιζόμενης με τα πολιτικά δημοσιονομικής χαλάρωσης για την οποία ανησυχούμε στις αναλύσεις μας για την βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος.

Επιφυλακτικότητα διακρίνεται και στη δήλωση των κλιμακίων μετά την τρίτη μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα. «Η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα» επισημαίνεται σε αυτήν.

Οι τρεις αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις δήλωσαν ότι η αξιολόγηση συνεχίζεται και δεν μπορούν να προδικάσουν το αποτέλεσμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συζητήσουν το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 16 Μαΐου, όπως είπαν, αν και η ατζέντα της συνεδρίασης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ένα άλλο σενάριο, εξήγησαν, είναι οι υπουργοί να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο, αποφεύγοντας να συζητήσουν επίσημα το ζήτημα πριν τις Ευρωεκλογές.

Ξεκαθάρισαν δε πως δεν υπάρχει άμεση ανησυχία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς η χώρα έχει χτίσει ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα μακροπρόθεσμα».

Αν σου άρεσε κάνε