ΕΚΤ: Μονόδρομος η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Μονόδρομος η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:49 Δημιουργία 10/05/19, 13:43

Απαραίτητη η τραπεζική ολοκλήρωση της Ευρωζώνη εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet.

Καθώς τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν περισσότερες έδρες στις επικείμενες εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Praet αναγνώρισε ότι η φήμη του ενιαίου νομίσματος έχει πληγεί από τα χρόνια κρίσης.

«Η αίσθηση ότι το ευρώ παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια έχει αποδυναμωθεί από τα ελλείμματα στο πλαίσιο διακυβέρνησης», αναφέρει το κείμενο της ομιλίας του που πρόκειται να μεταδοθεί βιντεοσκοπημένο στη Φρανκφούρτη.

«Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι ισχυρισμοί πως οι χώρες θα ήταν καλύτερα εκτός του ευρώ, βρίσκουν ακροατήριο", τόνισε.

Ενώ οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει «βαθύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση», ο Praet δήλωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, «με αποτελεσματικούς οργανισμούς για τον καταμερισμό του ρίσκου», σε μια πιθανή αναφορά σε ένα σύστημα ασφάλισης των καταθετών σε επίπεδο ευρωζώνης.

Ο Praet θα αποχωρήσει από τη θέση του ως επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα, και θα αντικατασταθεί από τον τωρινό κεντρικό τραπεζίτη της Ιρλανδίας, Philip Lane.

Αν σου άρεσε κάνε