Μικρή αύξηση στις συντάξεις, λέει ο Πετρόπουλος προς τη ΝΔ

Μικρή αύξηση στις συντάξεις, λέει ο Πετρόπουλος προς τη ΝΔ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:57 Δημιουργία 10/05/19, 14:55

«Είναι πρόκληση να ενδύεται ο κ. Βρούτσης τον μανδύα του υπερασπιστή των συνταξιούχων. Είναι ο υπουργός που παρέδωσε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και 400.000 απλήρωτες συντάξεις

. Ο υπουργός που έκοψε 11 φορές τις συντάξεις και κατάργησε ολοσχερώς τα δώρα, περιλαμβανομένης και της 13ης σύνταξης. Ο υπουργός της εφαρμογής των αντισυνταγματικών νόμων 4051/12 και 4093/12».

Αυτό αναφέρει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε γραπτή δήλωσή του, απαντώντας στον τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ο οποίος κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, «για μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια του κ. Πετρόπουλου να εξαπατήσει τους συνταξιούχους από το βήμα της Βουλής και να δηλώσει -επικαλούμενος τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ- ότι τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι συντάξεις αυξήθηκαν».

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει ότι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» αποδεικνύουν ότι το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων από συντάξεις σταμάτησε να μειώνεται και άρχισε να σημειώνει μικρή αύξηση. «Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τους συγκριτικούς πίνακες του "Ήλιου" για τους μήνες Δεκέμβριο του 2014 και Δεκέμβριο του 2018» υποστηρίζει ο κ. Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, «στον πίνακα 2, σελ. 4, της Έκθεσης του μηνός Δεκεμβρίου του 2014, αναφέρεται ρητά ότι το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ήταν τότε 953,58 ευρώ και στον αντίστοιχο πίνακα 1 σελ. 3 της Έκθεσης του Δεκεμβρίου του 2018, το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 973,34 ευρώ».

«Η συγκρισιμότητα και η ακρίβεια των στοιχείων δεν αμφισβητείται ούτε από την Ε.Ε. ούτε από το ΔΝΤ. Μόνο ο κ. Βρούτσης τα αμφισβητεί και εκτίθεται. Και, μάλιστα, κατ’ εξακολούθηση, καθώς σε νεότερη ανακοίνωσή του έφτασε στο σημείο να συγκρίνει ακόμη και μεικτά ποσά (πίνακας 9) με τα καταβαλλόμενα καθαρά ποσά συντάξεων διαφορετικών στη διάρθρωση πινάκων (πίνακας 10), προκειμένου να παραποιήσει την αλήθεια» σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος.

Όπως τονίζει, «η κυβέρνηση απέτρεψε τις νέες περικοπές στις συντάξεις που προεξοφλούσε η ΝΔ. Επιπλέον, για πρώτη φορά, ύστερα από 10 χρόνια, το εισόδημα των συνταξιούχων αυξάνεται:

Με την καταβολή υψηλότερων ποσών συντάξεων σε 620.000 συνταξιούχους από 1-1-19, μετά τον επανυπολογισμό με το ν. 4387/16.

Με την καταβολή της 13ης σύνταξης.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων χηρείας, που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τις 120 δόσεις».

«Επίσης, σύμφωνα με τον πίνακα 11 της σελ. 11 της 20ής έκθεσης ΗΛΙΟΣ, η μέση κύρια σύνταξη ήταν 709 ευρώ και η μέση επικουρική 169,3 ευρώ, (μετά από διαίρεση της στήλης μηνιαίο ποσό με το πλήθος των συντάξεων, ώστε να προκύψει ο μέσος όρος). Τα αντίστοιχα στοιχεία της έκθεσης ΗΛΙΟΣ του Δεκεμβρίου του 2018 δείχνουν ότι η μέση σύνταξη είναι 724,4 ευρώ και η μέση επικουρική 172,4 ευρώ» υπογραμμίζει ο κ. Πετρόπουλος.

Αν σου άρεσε κάνε