Επιστροφή στο… 2015 με τις εξαγγελίες Τσίπρα

Επιστροφή στο… 2015 με τις εξαγγελίες Τσίπρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:31 Δημιουργία 13/05/19, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι προεκλογικές φοροελαφρύνσεις Τσίπρα προς άγραν ψήφων μας γυρνούν πίσω στο 2015, αποτυπώνοντας ανάγλυφα τα τέσσερα χαμένα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖA.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% το καλοκαίρι του 2014. Ωστόσο, αυξήθηκε στο 23% μετά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει έφτασε στο 24% τον Ιανουάριο του 2016, μετά την περήφανη διαπραγμάτευση.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μεγαλύτερος φορομπήχτης.

Μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ο λογαριασμός της εφορίας ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ(!), τα οποία θα πρέπει να πληρώσουν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις για τα ακίνητα που διαθέτουν και τα αυτοκίνητα, καθώς και τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και τα τέλη κυκλοφορίας.

Στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας κατέθεσε προς έγκριση στους θεσμούς η κυβέρνηση προβλέπει υπερπλεονάσματα 5,5 δισ. ευρώ έως το 2022, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους θα προέλθουν από σκληρή φορολογία.

Στα χρόνια της αριστερής διακυβέρνησης τα υπερπλεονάσματα άγγιξαν τα 14 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν φυσικά από την άγρια φορολογία και κατά δεύτερο από τη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ επέστρεψε πίσω ως μέρισμα περί τα 2,5 δισ. Ευρώ. Ουσιαστικά, σχεδόν 12 δισ. ευρώ ρευστότητα αφαιρέθηκε, από την οικονομία.

Στο μεγαλύτερο φορομπήχτη αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας τους Έλληνες στα όριά τους.

Πρωθυπουργός και κυβέρνηση έχουν ανακαλύψει (!) και αυξήσει 29 φόρους, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να δουλεύουν 203 ημέρες, μόνο για να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος!

Μάλιστα, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές που εισπράττονται.

Ενδεικτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που καταγράφουν πως η Ελλάδα παίρνει... χρυσό μετάλλιο ως προς τις αυξήσεις φόρων.

Στο 39,4% του ΑΕΠ αυξήθηκαν τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2017 από 38,8% το 2016, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Revenue Statistics 2018).

Αν σου άρεσε κάνε