Τι αναφέρει η τροπολογία για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης - ΦΠΑ στην εστίαση

Τι αναφέρει η τροπολογία για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης - ΦΠΑ στην εστίαση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:08 Δημιουργία 13/05/19, 17:35

Στη Βουλή έφτασε τη Δευτέρα η τροπολογία της κυβέρνησης για την παροχή του επιδόματος, εν είδει 13ης σύνταξης, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη σχετική τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και αναφέρει πως η ετήσια δαπάνη η οποία προκαλείται στον προσπορισμό υπολογίζεται σε 830 εκατ. ευρώ σε καθαρά βάση μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ υπέρ υγείας και φόρου.

Με την τροπολογία χορηγείται στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος, δέκατη τρίτη (13η) σύνταξη. Την ανωτέρω σύνταξη δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη την 1η Μαΐου του έτους χορήγησής της, καθώς και όσων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία. Δικαιούχοι της σύνταξης αυτής είναι και οι οριζόμενοι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Το ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:
α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%.
β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%.
γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%.
δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.
Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

Η «13η σύνταξη» είναι ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Τα ανωτέρω ποσοστά είναι δυνατόν με κοινή υπουργική απόφαση να αυξάνονται, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της σύνταξης και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης.

Παράλληλα, κατατέθηκε και η τροπολογία που περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, καθώς και την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

Στη συγκεκριμένη τροπολογία καταγράφονται αναλυτικά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες στις οποίες θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής.

Αν σου άρεσε κάνε