«Μαύρο» από την αγορά ομολόγων!

«Μαύρο» από την αγορά ομολόγων!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:08 Δημιουργία 14/05/19, 07:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα αιφνιδίασαν τόσο τους θεσμούς όσο και τις αγορές (χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων), οι οποίες «μαύρισαν» το «πακέτο», μπλοκάροντας ουσιαστικά τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο με την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου.

Οι αγορές έδωσαν σκληρή απάντηση στην παροχολογία, δείχνοντας, αν μη τι άλλο, το πόσο ευάλωτη είναι ακόμη η ελληνική οικονομία. Το ισχυρό ράλι που σημείωναν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι από τις αρχές της χρονιάς φαίνεται να τελειώνει, σύμφωνα με τους αναλυτές. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στο Ζάππείο, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει αυξηθεί κατά 8% περίπου ενώ η απόδοση στο 5ετές κατά 10%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται κοντά στο 3,6%, ξεφεύγοντας από τα χαμηλά 14 ετών και το 3,285% που είχε αγγίξει τον Απρίλιο, ενώ στο 2,5% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, (ιστορικά χαμηλά 2,17%).

Τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά ομόλογα πιέζονται και από το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, στον απόηχο και της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Πλέον η αγορά ομολόγων ενδέχεται να μην είναι τόσο... ασφαλής τονίζει η HSBC.

Η σχετική αποτίμηση στις επενδυτικές αγορές τους τελευταίους έξι μήνες έχει αναγκάσει τα διεθνή ομόλογα και τα εταιρικά ομόλογα να περάσουν σε «στην περιοχή πολύ ακριβής αποτίμησης».

«Το risk premium των ομολόγων είναι πλέον πολύ αρνητικό για τα μακροπρόθεσμα διεθνή ομόλογα στις ανεπτυγμένες αγορές και οι καμπύλες αποδόσεων είναι πολύ επίπεδες», δηλώνει η HSBC.

Επιφυλακτική για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών ομολόγων εμφανίζεται η UBS σε πρόσφατη έκθεσή της, επισημαίνοντας πως οι προκλήσεις γύρω από την Ελλάδα και ειδικά για το μακροπρόθεσμο διάστημα, είναι πολλές και έτσι συστήνει πώληση των ελληνικών κρατικών τίτλων.

Πάντως αν και εκτιμά πως οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες γενικότερα, θα σταματήσουν το επόμενο διάστημα, προβλέπει πως για την Ελλάδα θα συνεχιστούν, αν και σε μέτριο βαθμό, καθώς αναμένεται οι οίκοι να ευθυγραμμίσουν τη βαθμολογία τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα δεν αναμένεται να αναβαθμιστεί πάνω από την κατηγορία ΒΒ και προς την κατηγορία της "επενδυτικής βαθμίδας" μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως με βάση την αξιολόγηση της Moody's (Β1) η Ελλάδα παραμένει τέσσερις βαθμίδες κάτω από το investment grade, με βάση την αξιολόγηση της S&P (B+) τέσσερις επίσης, ενώ με βάση την αξιολόγηση της Fitch (BB-) και της DBRS (ΒΒ low), τρεις βαθμίδες.

Όπως επισημαίνει η UBS, η Moody's προχώρησε πρόσφατα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα, αν και έδωσε σταθερές προοπτικές. Αυτό έδωσε ώθηση στα ελληνικά ομόλογα εξηγώντας "σε μεγάλο βαθμό την πολύ καλή πορεία τους το τελευταίο διάστημα. Οι πρόσφατες θετικές εκπλήξεις από το δημοσιονομικό μέτωπο αναμένεται να δώσουν ώθηση στα ratings της Ελλάδας, ενώ το γεγονός ότι η χώρα διατηρεί ένα μεγάλο "μαξιλάρι" ρευστότητας δίνει ασφάλεια στους επενδυτές.

Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα δηλώνει επιφυλακτική για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών τίτλων. Ένας λόγος που προκαλεί αυτή την προσεκτική πλέον στάση της, είναι η διεξαγωγή των γενικών εκλογών στη χώρα οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα. Επίσης, όπως εκτιμά η UBS, παρά το μεγάλο cash buffer οι σημερινές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν "αποζημιώνουν" τους επενδυτές για τους κινδύνους που ακόμη υπάρχουν γύρω από την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να παραμένει μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω μέτρα από τους πιστωτές, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ευάλωτη στον κίνδυνο ύφεσης, ενώ η ανάγκη συνέχισης της στήριξης της χώρας από τους επίσημους πιστωτές στο μακροπρόθεσμο διάστημα είναι πιθανή, γεγονός που κάνει την ελβετική τράπεζα να συστήσει πώληση όλων των ελληνικών ομολόγων με λήξη πέραν του 2020.

Αν σου άρεσε κάνε