«Φουσκώνει» επικίνδυνα ο λογαριασμός των μέτρων Τσίπρα

«Φουσκώνει» επικίνδυνα ο λογαριασμός των μέτρων Τσίπρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:21 Δημιουργία 14/05/19, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να πανηγυρίζει για τα προεκλογικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο λογαριασμός «φουσκώνει», απειλώντας με δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση τα δίνει όλα προς εξαγορά ψήφων και τα χρήματα του λογαριασμού διαρκώς αυξάνονται, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τα χρήματα που προορίζονταν για το βοήθημα στους συνταξιούχους αυξήθηκαν από τα 800 εκατ. ευρώ στα 830 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ΦΠΑ για το επτάμηνο από 226 εκατ. ευρώ, που είχε ανακοινωθεί, έφτασε στα 441 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση είναι πολύ μεγαλύτερο το κονδύλι για τη μείωση του ΦΠΑ γι’ αυτό και βγαίνει ένα ποσό κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο πριν το 1% του ΑΕΠ, όταν ο δημοσιονομικός χώρος ανέρχεται λίγο υψηλότερα από το 1 δισ. ευρώ.

Ο λογαριασμός των μέτρων θα μπει στο μικροσκόπιο του Eurogroup την Πέμπτη και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πέσει στα… μαλακά, καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές και οι Βρυξέλλες θα κάνουν τα «στραβά μάτια».

Πριν στεγνώσει πάντως το μελάνι των εξαγγελιών Τσίπρα η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και δεύτερο πακέτο μέτρων, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τη σιγουριά ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει το περιθώριο να σχεδιάσει και νέα μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, εφόσον συνεχίζονται και θα συνεχίζονται τα θετικά βήματα στην οικονομία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Άρτα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει με ασφάλεια, χωρίς να θέλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Όμως κάτι τέτοιο δεν συμμερίζονται ούτε οι θεσμοί ούτε οι αγορές.

Οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία αυξάνονται, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με τον ΣΕΒ. Οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2019 κρατούν σε στάση αναμονής τους επενδυτές, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον, δεν ευνοεί την εισροή κεφαλαίων για πραγματοποίηση επενδύσεων.

Ένας υπερβολικά μακρύς προεκλογικός κύκλος, ιδίως αν κυριαρχήσει ακραία αντιπαράθεση, δημιουργεί ανησυχίες όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δεν μπορεί να καθυστερήσουν.

Τους επόμενους μήνες δεν υπάρχει η πολυτέλεια η οικονομική πολιτική να χάσει πολύτιμο χρόνο χωρίς να αντιμετωπίζονται ευθέως τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε