Ο καφές στο... ράφι θα έχει άλλο ΦΠΑ

Ο καφές στο... ράφι θα έχει άλλο ΦΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:53 Δημιουργία 14/05/19, 12:03

Στον καφέ... στο ράφι του σούπερ μάρκετ μειώθηκε ο ΦΠΑ στο 13%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι για τα σερβιριζόμενα ροφήματα στην εστίαση δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο.

«Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου μπορούμε να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα και να ενημερώνουμε τους θεσμούς», είπε ο ίδιος για το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι προεκλογικό.

«Δεν είναι προεκλογικά τα μέτρα. Αυτό είναι το σχέδιο μας: να βγούμε από το μνημόνιο και να κάνουμε σιγά-σιγά τα μέτρα των παροχών. Αν δείτε το πακέτο που έχουμε για τον Αύγουστο και την ΔΕΘ, μαζί με αυτά που ανακοινώσαμε χθες και εκείνα για το 2020, είναι ένα πακέτο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για τη μείωση συντελεστών του ΦΠΑ, ανακοίνωσε ότι «θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», όχι όμως και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πέρσι τέτοια εποχή έλεγε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και μερικούς μήνες αργότερα ελήφθη η σχετική απόφαση, καλώντας όλους να μην βιάζονται και ουσιαστικά προεξοφλώντας ότι το ίδιο θα γίνει και με την μείωση του αφορολόγητου, μεταθέτοντας τις «ανακοινώσεις» για τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τους συνεπείς φορολογούμενους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού.

O κ. Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για «κλίμακα συνέπειας», ανακοίνωσε ότι σήμερα με τροπολογία, θα προβλεφθεί αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού πάνω από τα 1.200 ευρώ που ισχύει.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «τον μειώσαμε φέτος και θα τον μειώσουμε και του χρόνου», λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ν.Δ για οριζόντια μείωση κατά 30%.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, είπε ότι «επί τέσσερα χρόνια ήμασταν υπό σκληρή επιτήρηση και πίεση των δανειστών και παρά ταύτα κατορθώσαμε να αυξήσουμε τα όρια προστασίας, ενώ οι δανειστές ήθελαν η κάλυψη του «νόμου Σταθάκη» να αφορά μόνο όσους παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δηλαδή τους φτωχότερους των φτωχών».

Επιτιθέμενος στην Ν.Δ. είπε «καταθέτουν τροπολογίες για να είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι, αλλά δεν μας λένε πόσο είναι το κόστος τους. Ο Γιώργος Χουλιαράκης κοστολόγησε το πρόγραμμα της Ν.Δ στα 5 δισ. ευρώ για φέτος και 9 δισ. έως το 2022. Η Ν.Δ δεν μας απάντησε. Είναι τόσο το κόστος;»

Αναφερόμενος στο γιατί έμεινε στην κυβέρνηση το 2015 στις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτευσης, είπε ότι το αποφάσισε όταν ένας συντοπίτης του στην Πρέβεζα του είπε «καμάρι μου, μην διανοηθείς να φύγεις από την Κυβέρνηση. Τώρα εγώ έχω ανάγκη την Αριστερά και όχι σε 10 χρόνια, όταν η ανάπτυξη θα είναι στο 4%».

Όσον αφορά την Ευρώπη ισχυρίστηκε ότι τώρα οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να μιλούν με τον ΣΥΡΙΖΑ «και να μαθαίνουν από εμάς γιατί δείξαμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα, κάτι που είναι αναγκαίο ειδικά τώρα με την άνοδο της ακροδεξιάς».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μπορεί να μιλήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά όχι με τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικά και ιδεολογικά, απάντησε ότι «δεν τσιμπάει» από αυτά τα πράγματα

Τέλος, στην παρότρυνση να επιμείνει στο φλερτ με την Σκάρλετ Γιοχανσον και να βρει… ανταπόκριση, απάντησε «από το στόμα σας και στου Θεού το αυτί!».

Αν σου άρεσε κάνε