Στο «μικροσκόπιο» του Eurogroup το «πακέτο» Τσίπρα

Στο «μικροσκόπιο» του Eurogroup το «πακέτο» Τσίπρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:09 Δημιουργία 15/05/19, 07:30

Το προεκλογικό πακέτο του Αλέξη Τσίπρα θα τεθεί στο μικροσκόπιο του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, αν και η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

To ΥΠΟΙΚ έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα όχι μόνο είναι συμβατά με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά θα προκαλέσουν και θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις(!).

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση τα δίνει όλα προς εξαγορά ψήφων, τη στιγμή που ο λογαριασμός διαρκώς αυξάνεται, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Συγκεκριμένα, τα χρήματα που προορίζονταν για το βοήθημα στους συνταξιούχους, αυξήθηκαν από τα 800 εκατ. ευρώ στα 830 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ΦΠΑ για το επτάμηνο από 226 εκατ. ευρώ, που είχε ανακοινωθεί, έφτασε στα 441 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση είναι πολύ μεγαλύτερο το κονδύλι για τη μείωση του ΦΠΑ γι’ αυτό και βγαίνει ένα ποσό κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο πριν το 1% του ΑΕΠ, όταν ο δημοσιονομικός χώρος ανέρχεται λίγο υψηλότερα από το 1 δισ. ευρώ.

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν ανησυχία και σύγχυση στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε κοινοβούλια κρατών - μελών να συνδεθεί η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ με την ανακοίνωση των παροχών και να μην δοθεί η ανάλογη έγκριση. «Δεν ξέρω την αντίδραση όλων των κοινοβουλίων», σημείωσε αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικά εξ αυτών να μην εγκρίνουν την πρόωρη αποπληρωμή, παρόλο που σε οικονομικούς όρους έχει απόλυτο νόημα.

Όσον αφορά την αλλαγή χρήσης τμήματος του «μαξιλαριού ρευστότητας» που έχει η ελληνική κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι όταν διάβασε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα μπερδεύτηκε. «Είμαι σε σύγχυση και οι θεσμοί το ίδιο, αλλά αναμένω την έκθεση των θεσμών», είπε, προσθέτοντας όμως ότι αυτό που αναμένει να τονίζεται στη συγκεκριμένη έκθεση είναι ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι στόχοι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να τηρηθούν.

Αν σου άρεσε κάνε