Βάναυση προσβολή των χαμηλοσυνταξιούχων

Βάναυση προσβολή των χαμηλοσυνταξιούχων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:20 Δημιουργία 15/05/19, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ήταν 5 Ιουνίου του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε την Ολομέλεια για να πληροφορήσει την εθνική αντιπροσωπεία για την εξέλιξη της… διαπραγμάτευσης.

Ήταν σε εκείνη ακριβώς τη συνεδρίαση, όπου ακούστηκε η… ηρωική και πασίγνωστη φράση του πρωθυπουργού ότι «αυτή η Βουλή και αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο»…

Όμως, λίγο νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε πει και κάτι ακόμα, την «βαρύτητα» του οποίου μπορούμε πλέον να αποτιμήσουμε σήμερα με απόλυτη ακρίβεια.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος παριστάνοντας τον κυματοθραύστη των πιέσεων της τρόικας και στρώνοντας το χαλί για την επερχόμενη εξαπάτηση του δημοψηφίσματος, είχε τότε αναρωτηθεί: «(…) θα μπορούσε να βρεθεί Έλληνας βουλευτής, που θα ψηφίσει σε αυτή εδώ την αίθουσα την κατάργηση του ΕΚΑΣ, δηλαδή του μικρού αυτού επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους»;…

Πριν αλέκτωρ λαλήσει, η κυβέρνηση ψήφισε την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τώρα, παραμονή των εκλογών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάζει στους συνταξιούχους επαναφορά του ΕΚΑΣ(!), αφού πρώτα η αριστερή κυβέρνηση το κατακρεούργησε και προχώρησε στην τελική εξάλειψή του.

Έπρεπε, ωστόσο, να βρουν και μία δικαιολογία για να δικαιολογήσουν τα …αδικαιολόγητα.

Έλεγε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδ. Πετρόπουλος, τον Ιούνιο του 2016 για το ΕΚΑΣ: «Το 1996 επινοήθηκε, θα έλεγα, το ΕΚΑΣ. Και αν δείτε τι ακολούθησε λίγο μετά, τον Αύγουστο του 1996, που εισήλθε αυτό προς ψήφιση, είχαμε εκλογές (...) Το ΕΚΑΣ ήταν επίδομα, δεν ήταν σύνταξη!». Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ΕΚΑΣ παρουσιαζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ρουσφετολογικό» επίδομα που πρέπει να καταργηθεί! Υποσχόταν μάλιστα ότι η «αναπτυξιακή» του πολιτική θα οδηγήσει σε αναπλήρωση της απώλειας μέσω της αύξησης των συντάξεων, πράγμα που ποτέ δεν συνέβη. Αντίθετα, με τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις πήγαν πιο κοντά στον πάτο.

Με τις τελευταίες του εξαγγελίες ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε, σε όλους τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 500 ευρώ, την καταβολή μίας ακόμη σύνταξης των 500 ευρώ τον Μάιο αντί τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Όμως ξεχνά πως όλοι αυτοί οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ, μέχρι και το 2015, μέχρι δηλαδή και την ψήφιση του γ’ Μνημονίου, ελάμβαναν το ΕΚΑΣ με τις τότε ισχύουσες κλιμακώσεις, ήτοι 230 ευρώ, 172,50 ευρώ, 115 ευρώ και 57,50 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), ο χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΚΑΣ έχασε 7.464 ευρώ και τώρα ο κ. Τσίπρας θα του δώσει 500 ευρώ!

Αν σου άρεσε κάνε