Παροχές: Το ταμείο είναι... μείον - Πως το ΥΠΟΙΚ «αδειάζει» τον Τσακαλώτο

Παροχές: Το ταμείο είναι... μείον - Πως το ΥΠΟΙΚ «αδειάζει» τον Τσακαλώτο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:13 Δημιουργία 16/05/19, 07:47
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ειρωνικά με tweet στον Γιάννη Στουρνάρα, που προειδοποίησε για κίνδυνο εκτροχιασμού λόγω των προεκλογικών παροχών του Αλέξη Τσίπρα, το ΥΠΟΙΚ τον διέψευσε, παραθέτοντας στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν πως τα λεγόμενα δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα σημειώνει υπεραπόδοση με «όχημα» τους φόρους, φτάνοντας στα 1,461 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η υπεραπόδοση αυτή διαμορφώνεται από ένα μη μόνιμο μέτρο, όπως τη σύμβαση του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος (ύψους 1,175 δισεκ. ευρώ), και από δύο δαπάνες, όπως το «αδιάθετο κονδύλι» (658 εκατ. ευρώ) και τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (154 εκατ. ευρώ). Εάν αυτές οι δαπάνες γίνονταν, τότε το έλλειμμα των 52 εκατ. ευρώ θα εκτοξευόταν πάνω από τα 1,2 δισ. ευρώ.

Επομένως, λεφτά στο τετράμηνο δεν φαίνεται να υπάρχουν, εντούτοις το ΥΠΟΙΚ πήρε την απόφαση για τις παροχές που ψηφίστηκαν, ενώ είναι απορίας άξιο πώς προέκυψε ο δημοσιονομικός χώρος.

Ο λογαριασμός των μέτρων, πάντως, θα βρεθεί την Πέμπτη στο μικροσκόπιο του Eurogroup, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν ήδη δώσει «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση Τσίπρα, που ελπίζει ότι θα πέσει στα… μαλακά, καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, άρα πως οι θεσμοί θα κάνουν τα «στραβά μάτια».

Πριν στεγνώσει, στο μεταξύ, το μελάνι των εξαγγελιών Τσίπρα, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και δεύτερο πακέτο μέτρων, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός συνεχίζει ακάθεκτος με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τάζοντας νέα μέτρα ελάφρυνσης και στο τέλος του 2019, τη στιγμή που οι αγορές «μαυρίζουν» την πολιτική των «δώρων».

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς καταψηφίζουν τις εξαγγελίες, με τον ΣΕΒ να προειδοποιεί για προκλήσεις, που αυξάνονται, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2019 κρατούν σε στάση αναμονής τους επενδυτές, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον, δεν ευνοεί την εισροή κεφαλαίων για πραγματοποίηση επενδύσεων.

Ένας υπερβολικά μακρύς προεκλογικός κύκλος, ιδίως αν κυριαρχήσει ακραία αντιπαράθεση, δημιουργεί ανησυχίες όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δεν μπορεί να καθυστερήσουν.

Τους επόμενους μήνες δεν υπάρχει η πολυτέλεια η οικονομική πολιτική να χάσει πολύτιμο χρόνο χωρίς να αντιμετωπίζονται ευθέως τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε