Πλεόνασμα: Ο Χουλιαράκης εγκαλεί τον Στουρνάρα για... «λανθασμένες εντυπώσεις»

Πλεόνασμα: Ο Χουλιαράκης εγκαλεί τον Στουρνάρα για... «λανθασμένες εντυπώσεις»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:01 Δημιουργία 16/05/19, 09:20

Στην αντεπίθεση πέρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα.

Σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει 4,1% του ΑΕΠ πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2019, υπερβαίνοντας έτσι το στόχο κατά 0,6%.

«Σε συνέχεια των δηλώσεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2019, έχω την υποχρέωση να επισημάνω τα εξής: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως το κατά πρόγραμμα πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο» αναφέρει, διευκρινίζοντας πως η πρόβλεψη αυτή, αποτυπώνεται στον πίνακα 4 του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου.

Ο κ. Χουλιαράκης καλεί παράλληλα τον κεντρικό τραπεζίτη να διευκρινίσει πώς οδηγήθηκε στα σχετικά συμπεράσματα. «Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης - στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα - ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση» σημειώνει.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε μέσω Twitter τον κ. Στουρνάρα να ανατρέξει στον προϋπολογισμό και να δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες για να διαπιστώσει ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για τα μέτρα που ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή.

Αν σου άρεσε κάνε